Nastavak istrage: Berezovski se najvjerovatnije objesio

Na otvaranju istrage, detektiv Mark Bisel rekao je da je Berezovski pronađen sa "povezom oko vrata i parčetom sličnog materijala na držaču za tuš"
1 komentar(a)
Berezovski, Foto: Rojters
Berezovski, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.03.2013. 18:41h

Telo 67-godišnjeg Berezovskog pronađeno je u subotu u njegovom stanu u gradu Askotu, zapadno od Londona.

Rezultati prvog pregleda tijela idu u prilog pretpostavci da se ubio vješanjem, ali je za "zvaničnu verziju" smrti neophodno sačekati i toksikološke nalaze, koji se očekuju za nekoliko nedjelja, prenio je AFP.

Na otvaranju istrage, detektiv Mark Bisel rekao je da je Berezovski pronađen sa "povezom oko vrata i parčetom sličnog materijala na držaču za tuš".

Iako prvi pregled tijela nije pružio nikakve dokaze o eventualnoj borbi, Bisel je rekao da se još ne može u potpunosti isključiti učešće još nekoga u njegovoj smrti, jer se čekaju toksikološki nalazi.

U prvom javnom komentaru poslije smrti Berezovskog, njegova ćerka Anastasja rekla je u srijedu da on nije bio "tipičan roditelj", ali ga je opisala kao "izuzetnog čovjeka".

Kako navodi AFP, prijatelji oligarha - koji je 2000. prebjegao iz Rusije u Veliku Britaniju gdje je dobio politički azil i započeo seriju verbalnih obračuna sa ruskim državnim vrhom - tvrde da je on bio u dubokoj depresiji nakon što je izgubio sudski spor vrijedan više miliona funti, protiv zemljaka Romana Abramoviča, prošle godine.Berezovski koji je godinama bio učesnik i meta intriga, borbe za vlast i atentata u Rusiji pronađen je u subotu u svojoj vili u Askotu, u blizini Londona.

Policija je saopštila da nisu pronađeni znaci borbe i da je umro od posljedica "vješanja" sugerišući da se možda ubio, prenosi Rojters.

Detektiv inspektor Mark Bisel rekao je na otvaranju istrage da je Berezovski pronađen "sa maramom oko vrata, dok je sličan materijal pronađen na šipki za tuš iznad njega."

Šezdesetsedmogodišnji Berezovski stekao je veliko bogatstvo tokom haotičnog procesa privatizacije državnog vlasništva u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Bio je bliski saradnik ruskog predsjednika Borisa Jeljcina ali se potom sukobio sa njegovim nasljednikom Vladimirom Putinom i pobjegao u Britaniju početkom 2000-ih kako bi izbjegao brojne optužbe za malverzacije. On je tvrdio da su te malverzacije bile politički motivisane.

Rusija je uporno tražila njegovo izručenje, ali je sud u Londonu nekoliko puta odbacio ove zahtjeve, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji. Tokom proteklih godina preživio je više pokušaja ubistva.

Bonus video: