Kiprani će moći da podignu najviše 300 eura dnevno

Kiparska centralna banka uvela je niz ograničenja za poslovanje banaka da bi spriječila odliv kapitala kada se ponovo otvore banke
3 komentar(a)
Kipar, Foto: Beta/AP
Kipar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.03.2013. 20:10h

Banke na Kipru, zatvorene skoro dvije nedjelje zbog krize likvidnosti, otvoriće se u četvrtak 28. marta u podne, a građani će moći da podignu najviše 300 eura dnevno.

Zvaničnik Ministarstva finansija izjavio je da će banke raditi skraćeno, od 12 do 18 sati. Državna novinska agencija javila je da će građani moći da podignu po do 300 eura u gotovini svakog dana.

Sve banke na Kipru zatvorene su 16. marta u strahu da preduzeća i građani ne povuku uloge dok se ne pripremi plan rekonsktrukcije duga banaka za oko 16 milijardi eura, od čega je međunarodna pomoć 10 milijardi.

Restrikcije će biti primjenjive na sve račune, isplate i virmane u svim valutama

U sklopu sporazuma s međunarodnim kreditorima, postignutog 25. marta u Briselu, Kipar se, pored ostalog, obavezao da smanji predimenzionirani bankarski sektor i da uvede porez na depozite veće od 100.000 eura.

Kiparska centralna banka uvela je niz ograničenja za poslovanje banaka da bi spriječila odliv kapitala kada se ponovo otvore banke. Plaćanje kreditnim i debitnim karticama u inostranstvu biće ograničeno na 5.000 eura dnevno.

Komitenti kiparskih banaka neće moći da inkasiraju čekove u gotovom, ali će moći da ih deponuju na svoje račune. Putnici koji odlaze sa ostrva neće moći da iznesu više od 3.000 eura u gotovini, javili su kiparski mediji.

Restrikcije će biti primjenjive na sve račune, isplate i virmane u svim valutama, sa izuzećem diplomatskih predstavništava.

Bonus video: