Bersani nije uspio da pridobije "Pokret pet zvjezdica"

Bersani je rekao da je Italiji vlada potrebna odmah, ali je iz "Pokreta pet zvjezdica" saopšteno da njegovi poslanici neće podržati ni jednu stranku
0 komentar(a)
Pjer Luiđi Bersani, Foto: Beta/AP
Pjer Luiđi Bersani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.03.2013. 16:53h

Vođa italijanskog lijevog centra Pjer Luiđi Bersani rekao je da će uzeti još 48 sati da pokuša da da nađe podršku za formiranje vlade poslije neuspjelih razgovora s nezavisnim "Pokretom pet zvjezdica" (M5S).

Bersani je rekao da je Italiji vlada potrebna odmah, ali je iz "Pokreta pet zvjezdica" saopšteno da njegovi poslanici neće podržati ni jednu stranku.

Vođa pokreta, koji je osvojio treće mjesto na februarskim izborima zahvaljujući kritici establišmenta, Bepe Grilo, opisao je vođe glavnih političkih stranaka nekim nepristojnim izrazom na svom Tviter nalogu i optužio ih da su mladim Italijanima ukrali budućnost.

"Pokret pet zvjezdica" je osvojio neočekivanih 25 odsto na februarskim izborima i odlučujuća je grupacija u formiranju vlade.

Bersanijeva Demokratska stranka je tankom većinom pobijedila na izborima u februaru, ali nema potrebnu većinu u gornjem domu parlamenta, Senatu. Bersani je isključio mogućnost da formira koaliciju s blokom desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija, druge po veličini snage u parlamentu.

Berluskonijev blok juče je pozvao Bersaniija da zajedno formiraju vladu.

Kasnije ove nedjelje Bersani treba da podnese izvještaj predsjedniku Italije Đorđu Napolitanu o tome da li je uspio da formira potrebnu većinu za vladu. Napolitano će onda odlučiti kako dalje. On može ponovo da razmotri mogućnost da povjeri nekom uglednom tehnorkati da formira prelaznu vladu.

U novembru 2011. bivši komesar EU, ekonomista Mario Monti, imenovan je za premijera, ali je na izborima prošlog mjeseca njegova grupacija bila četvrta, sa samo 10 odsto glasova.

Bonus video: