BBC: Kipar planira ograničavanje povlačenja novca iz banaka

Pored toga, oročena sredstva u bankama neće moći da se povlače do isticanja oročenja
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 17:54h

Kiparsko ministarstvo finansija planira da uvede ograničenje na količinu novca koji će nedjeljno moći da se povlači iz banaka, javio je danas BBC.

Kipar takođe planira da se ograniči količina eura koja se može iznositi iz zemlje kao i unovčavanje čekova, rekao je urednik ekonomske redakcije BBC-a Pol Mejson.

Pored toga, oročena sredstva u bankama neće moći da se povlače do isticanja oročenja.

Prvobitno je bilo predviđeno da se sve banke, osim dva najveća kreditora u zemlji, otvore danas, ali je centralna banka zbog bojazni od povlačenja velikih suma novca s računa odlučila da ostanu zatvorene do četvrtka

Banke na Kipru zatvorene su od 16. marta, kada je zvanična Nikozija razmatrala kako da prikupi sredstva koja su bila uslov da Kipar dobije međunarodni spasilački paket zajmova.

Prvobitno je bilo predviđeno da se sve banke, osim dva najveća kreditora u zemlji, otvore danas, ali je centralna banka zbog bojazni od povlačenja velikih suma novca s računa odlučila da ostanu zatvorene do četvrtka.

Prema planu Kipra na osnovu kojeg mu je odobrena pomoć, najveći dio od 5,8 milijardi eura koje treba da prikupi da bi dobio paket zajmova donijeće posezanje za dijelom neosiguranih depozita Laiki banke.

Neosigurani depoziti, koji nisu garantovani propisima EU, jesu oni iznad 100.000 eura.

Ti depoziti u Banci Kipra i Laikiju biće zamrznuti i iskorišćeni za pokrivanje dugova Laiki banke i dokapitalizaciju Banke Kipra.

Očekuje se da to donese 4,2 milijarde eura a ostatak do 5,8 milijardi treba da se obezbijedi kroz povećanje poreza i privatizaciju.

Predviđeno je da garantovani depoziti iz Laikija, odnosno do 100.000 eura, budu prebačeni u Banku Kipra dok će oni iznad te sume biti zamrznuti dok se ne utvrdi da li će i koliki gubitak preuzeti njihovi vlasnici.

Galerija

Bonus video: