Pretresli im prostorije: I Amnesty International na meti Kremlja

Od dolaska Vladimira Putina u Kremlj u maju prošle godine, u Rusiji su stupili na snagu zakoni kojima se pooštrava kontrola rada nevladinih organizacija
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 07:53h

Ruski istražitelji pretresli su juče prostorije organizacije Amnesti internešnl (AI) u Moskvi, što, prema riječima boraca za ljudska prava, predstavlja pokušaj države da obuzda neistomišljenike.

Od dolaska Vladimira Putina u Kremlj u maju prošle godine, u Rusiji su stupili na snagu zakoni kojima se pooštrava kontrola rada nevladinih organizacija, uključujući registrovanje onih koje se finansiraju iz inostranstva kao „stranih agenata“.

Kremlj poručuje da su ti zakoni neophodni kako bi spriječili organizacije da špijuniraju za strane vlade.

„Ova inspekcija nije bila planirana“, kazao je za agenciju Rojters Sergej Nikitin, direktor Amnesti internešnla za Rusiju.

AI, jedna od nekoliko desetina NVO čije su prostorije pretresane proteklih sedmica, saopštio je da su zvaničnici ruskog tužilaštva i poreske službe odbili da navedu razlog pretresa.

„Razlog pretresa je utvrđivanje da li su operacije NVO u skladu sa ustavom i ruskim zakonima“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva pravde, koje je prenijela novinska agencija Ria.

Borci za ljudska prava smatraju da je cilj pretresa prikupljanje dokaza koji bi primorali organizacije da se registruju kao „strani agenti“.

Kršenjem zakona, organizacije mogu biti suspendovane na šest mjeseci bez sudskog naloga, dok pojedincima mogu biti izrečene kazne zatvora u trajnju do tri godine.

Vodeće organizacije u Rusiji, uključujući najstariju organizaciju za ljudska prava Memorijal, NVO za nadgledanje izbora „Golos“ i Moskovski helsinški odbor, poručile su da će odbiti da se registruju i da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

Pavel Čikov, lider udruženja ruskih advokata Agora, kazao je da su do sada pretresene prostorije 41 NVO, uključujući Memorijal.

Pretresi su izazvali kritike i iz Rusije i sa Zapada.

Članovi Putinovog savjeta za ljudska prava zatražili su od državnog tužioca Jurija Čaike da objasni nedavni talas pretresa. Američka ambasada u Moskvi nazvala ih je razlogom za „veliku zabrinutost“, a evropski komesar za ljudska prava zatražio je hitno obustavljanje racija.

Putin je optužio strane države, uključujući SAD, da se miješaju u unutrašnju politiku Rusije a Moskva je prošle godine protjerala američku Agenciju za međunarodni razvoj poručivši da je pokušala da utiče na ishod izbora.

Galerija

Bonus video: