Njemačka zadovoljna dogovorom sa Kiprom

"Sporazum predstavlja pravilnu raspodjelu tereta i zahtjeva od onih koji su doprinijeli razvoju ovih nepoželjnih događaja", poručila je Angela Merkel
1 komentar(a)
Angela Merkel, Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2013. 17:11h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je veoma zadovoljna zbog postizanja sporazuma o paketu pomoći za Kipar.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble ocijenio je da je plan za spasavanje Kipra "najbolji mogući put"

"Veoma sam srećna što je sinoć pronađeno uspješno rješenje za Kipar, čime je izbjegnut bankrot te zemlje", navedeno je u saopštenju kancelarke, a prenosi Frans pres.

Sporazum predstavlja pravilnu raspodjelu tereta i zahtjeva od onih koji su doprinijeli razvoju ovih nepoželjnih događajada prezumu odgovornost, poručila je Merkelova.

"To je najbolji mogući put iako nije lak put", rekao je Šojble

"S druge strane, banke moraju preuzeti odgovornost. Zbog toga smo oduvijek govorili da ne želimo da poreski obveznici spasavaju banke, već da banke spasavaju same sebe", rekla je ona.

Merkelova je dodala da Kipar može računati na evropsku solidarnost, ali i da Nikozija mora preduzeti napore u oblasti privatizacije, strukturnih reformi i povećanja poreskih stopa.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble ocijenio je da je plan za spasavanje Kipra "najbolji mogući put" i "pravedan za sve zainteresovane" strane.

On je ocijenio da Kipar tim rješenjem ima "dobre šanse da povrati izgubljeno povjerenje".

"To je najbolji mogući put iako nije lak put", rekao je Šojble i ocijenio da plan koji predviđa restruktuiranje bankarskog sistema na Kipru, istovremeno stabilizuje situaciju u toj ostrvskoj zemlji.

Putin zatražio restrukturiranje pozajmice

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od svoje vlade da prouči "uslove za restrukturiranje" pozajmice od 2,5 milijardi eura odobrene Kipru 2011. godine kao što je to zatražila Nikozija, javljaju ruske agencije.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je kazao da Moskva mora da prouči posljedice dogovora Kipra i međunarodnih kreditora

"S obzirom na odluke euro grupe, Putin smatra mogućim da se podrže napori predsjednika Kipra i Evropske komisije u cilju rješavanja krize", kazao je Peskov.

Euro grupa je u saopštenju pozvala Nikoziju i Moskvu da se dogovore o "finansijskom doprinosu" Rusije spasavanju Kipra.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nešto ranije je kazao da Moskva mora da prouči posljedice dogovora Kipra i međunarodnih kreditora po ruske interese.

Prema procjenama, u kiparskim bankama ima oko 20 milijardi dolara ruskog kapitala.

Kiparska banka napadnuta Molotovljevim koktelom

Eksplozivna naprava eksplodirala je u poslovnici Kiparske banke u priobalnom gradu Limasolu sinoć kasno uveče, piše Rojters.

Sumnja se da je maskirani muškarac razbio staklena ulazna vrata i potom u poslovnicu bacio Molotovljev koktel. Vatrogasci su javili da niko nije povrijeđen. Ulazna vrata su razbijena, ali osim njih nije bilo gotovo nikakve štete.

Napad se dogodio u trenucima višesatnog razgovora kiparskog predsjednika s predstavnicima EU, MMF-a i Evropske centralne banke o postizanju dogovora koji će osigurati 10 milijardi eura pomoći za posrnulu državu. Taj dogovor podrazumijeva i restrukturiranje dvije najveće banke, od kojih je jedna Kiparska banka.

Bonus video: