Merkel: Dogovor o migrantima ima isti efekat kao ono što traži CSU

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji je na čelu CSU-a koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zaprijetio je da će sa njemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtjevi za azi odbijeni ili koji su podnijeli zahtjeve u nekoj drugoj zemlji EU
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 15:46h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da novi plan Evropske unije (EU) o regulisanju imigracije i sporazum koji je postigla s ključnim državama o pitanju migracija mogu da riješe poteškoće u njenoj vladajućoj koaliciji.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, koji je na čelu CSU-a koju na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, zaprijetio je da će sa njemačkih granica vratiti migrante čiji su zahtjevi za azi odbijeni ili koji su podnijeli zahtjeve u nekoj drugoj zemlji EU.

Njemačka kancelarka je odbacila njegov pristup, insistirajući da je potrebno pronaći zajedničko evropsko rješenje za migrantsku krizu, čime bi se održalo jedinstvo u EU. Spor bi mogao da dovede do raspada decenijama starog saveza CDU i CSU, ukoliko Zehofer nastavi sa svojim jednostranim potezima, što bi moglo da dovede do pada vlade.

Merkel je za televiziju ZDF rekla da je njen predlog o otvaranju centara za registraciju migranata na njemačkim granicama i pristanak drugih članica EU da prihvate migrante koji su kod njih podnijeli zahtjeve za azil imaju isti efekat kao ono što CSU traži.

Hrišćansko-demokratske unija (CDU) njemačke kancelarke i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija(CSU) iz Bavarske danas održavaju odvojene sastanke o narednim koracima.

Bonus video: