Berluskoni: Ili koalicija sa Berzanijem ili novi izbori

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da lider lijevog centra Pijer Luiđi Bersani mora da uđe u koaliciju sa njegovom strankom ili u Italiji treba da budu ponovo organizovani izbori
2 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2013. 16:55h

U intervjuu u jutarnjim vijestima u emisiji "La telefonata" na kanalu 5 koji je u vlasništvnu njegove kompanije Mediaset, Berluskoni je rekao da ili će Demoktraska stranka učiniti odgovornu stvar i otvoriti se prema vladi sa (njegovom) Narodom za slobodu, ili se kao jedino rješenje nameće ponovno organizovanje izbora u najkraćem roku.

Berluskoni je, takođe, rekao da je spreman da učestvuje na izborima ukoliko budu ponovo organizovani jer, kako je prenijela italijanska novinska agencija Ansa, osjeća veliku odgovornost, prenio je Rojters.

On je svojim pristalicama okupljenim na skupu u Rimu i u subotu poručio da je spreman za nove izbore.

Na izborima održanim prošlog mjeseca Berluskonijeva koalicija desnog centra se plasirala na drugo mjesto, a koalicija ljevičarskog lidera Pjera Luiđija Bersanija je dobila najviše glasova, ali nedovoljno da bi imala i većinu u parlamentu.

Skup u Rimu u subotu organizovala je Berluskonijeva partija Naroda slobode u znak protesta zbog sudskih procesa koji se vode protiv njega, a njegove pristalice tvrde da je on žrtva tužilaštva.

Tokom prošle godine Berluskoni je osuđen za poresku pronevjeru, za odavanje službene tajne, a sudi mu se i za seksualne odnosne sa maloljetnicom, kao i za zloupotrebu položaja dok je bio premijer.

Lider ljevice Pjer Luiđi Berzani dobio je u petak zeleno svijetlo za formiranje nove italijanske vlade od predsjednika Italije Đorđa Napolitana.

Napolitano je nagovijestio da bi volio da vidi "veliku koaliciju" između Berzanijevog lijevog centra i desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali je priznao da postoje "velike prepreke" na tom putu.

On je pozvao sve da pokažu "duh nacionalnog jedinstva".

Berzani je rekao da se nada da će moći da formira vladu koja će biti u stanju da pokrene "ustavne, političke i reforme izbornog sistema" nakon što mu je Napolitano dao mandat.

Berzani je danas ponovo odbio ponudu Silvija Berluskonija da napravi veliku koaliciju s njegovom strankom desnog centra "Naroda slobode" rekavši da bivši premijer nudi savez dok istovremeno napada lijevi centar.

"U ključnom smo trenutku i nužno je razgovarati ozbiljno, ne može se ujutro objavljivati svjetski rat a popodne nuditi zagrljaj", rekao je Bersani, javlja agencija ANSA.

Berzani nakon razgovora sa predstavnicima društvenih i privrednih grupa u utorak počinje razgovore s političkim strankama a u četvrtak predsjednika Napolitana treba da izvijesti o ishodu ovih konsultacija.

Bonus video: