Bersani: Treba nam vlada koja će da pravi čuda

Bersani, bivši komunista i lider Demokratske partije, dobio je u petak od italijanskog predsjednika Đorđa Napolitana zeleno svijetlo za formiranje nove italijanske vlade
0 komentar(a)
Pjer Luiđi Bersani, Foto: Beta/AP
Pjer Luiđi Bersani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.03.2013. 15:22h

Lider italijanske ljevice Pjer Luiđi Bersani izjavio je danas da se zemlja pogodjena recesijom nalazi u "dramatičnoj situaciji" i da joj je potrebna "vlada koja čini čuda".

"Istina je da je Italija u dramatičnoj situaciji i da nam je potrebna vlada koja čini čuda", rekao je Bersani nakon konsultacija sa sindikatima pred sjutrašnje razgovore sa političkim partijama.

Bersani, bivši komunista i lider Demokratske partije, dobio je u petak od italijanskog predsjednika Đorđa Napolitana zeleno svijetlo za formiranje nove italijanske vlade, pošto je njegova koalicija prošlog mjeseca pobijedila na izborima, ali nije osvojila apsolutnu većinu.

Do sada je ljevica odbacivala koaliciju sa desnim centrom čiji je lider bivši premijer Silivio Berluskoni, podsjeća AFP.

Berluskonijeva partija Naroda slobode i njeni saveznici su na izborima osvojili drugo mjesto i insistiraju da Bersani prihvati ideju "velike koalicije" ili će morati da se prave novi izbori.

"Sve je apsolutno jasno. Ne treba gubiti vrijeme, jer je ekonomska situacija u Italiji tragična i potrebna nam je solidna vlada", rekao je danas Berluskoni u telefonskom intervuju za sopstvenu televiziju Kanal 6.

Berluskoni je danas kazao da će njegova partija podržati Bersanija na čelu koalicije ljevice i desnice ukoliko Berluskonijeva desna ruka Anđelo Alfano postane zamjenik premijera.

Svaki dogovor izmedju Bersanija i Berluskonija će razljutiti pristalice ljevice i može dovesti do podjela unutar Demokratske partije, ocijenjuje AFP.

Bonus video: