Napolitano ponudio mandat za sastav nove vlade

Luiđi Bersani je na izborima osvojio kontrolu u donjem domu, ali mu je izmakla većina u Senatu
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 20:58h

Predsjednik Italije Đorđo Napolitano zatražio je od lidera lijevog centra Pjera Luiđija Bersanija da procijeni može li dobiti dovoljno podrške u podijeljenom parlamentu da formira vladu i prekine političku blokadu.

Nakon dva dana konsultacija sa političkim ldierima, Napolitano je rekao da je dao Bersaniju mandat da pregovara sa ostalim strankama i vidi može li osigurati podršku potrebnu za dobijanje povjerenja u oba doma parlamenta, gdje nijedna grupa nema funkcionalnu većinu.

Bersani je rekao da će razgovori početi sljedeće nedjelje. On što prije mora da odgovori Napolitanu da li ima većinu, što trenutno djeluje izuzetno teško.

Lider lijevog centra, čija grupacija je na izborima prošlog mjeseca osvojila neznatnu većinu u odnosu na desni centar Silvija Berluskonija, rekao je da će raditi na formiranju reformski nastrojene vlade „sa maksimalnom ravnotežom i odlučnošću.“

Luiđi Bersani

Lijevi centar je na izborima osvojio kontrolu u donjem domu, ali mu je izmakla većina u Senatu, a time i mogućnost da vlada sam.

Bersani je do sada tvrdio da želi da formira vladu uz podršku populističkog Pokreta 5 zvjezdica i odbio je ponude Berluskonija, koji želi da formira veliku koaliciju dviju tradicionalnih političkih grupacija.

Međutim, lider Pet zvjezdica, bivši komičar Bepe Grilo, sve vrijeme odbija Bersanija, i to na grub način.

Bersani (69), je bivši komunista koji je u posljednje vrijeme stekao reputaciju ekonomskog reformiste.

Međutim, on je pod sve većim pritiskom unutar sopstvene stranke pošto nije uspio da prednost u anketama pretvori u jasnu izbornu pobjedu.

Ako ne bude postignut trajan dogovor, Italijani će možda ponovo izaći na izbore za nekoliko mjeseci, što bi odložilo izglede za značanije reformisanje ekonomije, koja je pogođena najdužom recesijom u posljednjih 20 godina.

Galerija

Bonus video: