DIJALOG DVIJE CRKVE

Papa će posjetiti Istanbul

Novi poglavar Rimokatoličke crkve prihvatio je poziv vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da posjeti Istanbul
54 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo i patrijarh Vartolomej, Foto: Rojters
Papa Franjo i patrijarh Vartolomej, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.03.2013. 13:55h

Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa svjetskog pravoslavlja, pozvao je papu Franju da posjeti Carigrad, današnji Istanbul i on je taj poziv prihvatio, javila je Vjerska informativna agencija (VIA).

A kako je najavljeno papa Franjo i Vartolomej će se u naredne dvije godine sastati još dva puta - u Jerusalimu i Rimu.

Patrijarh Vartolomej se, nakon ustoličenja pape još dva dana u Rimu i za to vrijeme se, kako se navodi, više puta sastao sa njim. Kako je saopštila Vaseljenska patrijaršija, ti razgovori su protekli veoma srdačno.

Papa je, kako se navodi, posebno podržao patrijarhove napore oko zaštite prirodne sredine širom svijeta, oslovivši ga tokom razgovora sa moj brat Andrej (po apostolu Andreju, zaštitniku patrijaršije). Patrijarh je, dodaje se, papu nazvao dobrim Samarićanom Latinske Amerike.

Vartolomej je istakao da je rad na jedinstvu hrišćana primarni zadatak i preduslov zajedničkog svjedočenja vjere.

Naredni susret dvojice poglavara planiran je za januar 2014. u Jerusalimu kada se navršava 50 godina od bratskog zagrljaja pape Pavla Šestog i carigradskog patrijarha Atinagore, koji je omogućio da dvije crkve krenu putem dijaloga i izmirenja.

Susret u Jerusalimu 5. i 6. januara 1964. predstavlja prekretnicu u pravoslavno-katoličkim odnosima, tada je ukinuta međusobna mnogovjekovna obostrana anatema.

Vartolomej i papa, kako se navodi, srešće se i 2015. u Rimu, za kada je planirano otvaranje izložbe blaga Svete Gore.

Vjerska informativna agencija prenijela je i da je u vatikanskom manastiru Svete Marte Vartolomej sa drugim čovjekom ruske crkve, mitropolitom volokolamskim Ilarionom Alfejevim, razgovarao o pravoslavnom stavu prema Katoličkoj crkvi i nastavku bogoslovskog dijaloga.

Sagovornici smatraju da dijalog treba što prije nastaviti.

Preporučujemo za Vas