"Airbus" potpisao najvrijedniji ugovor u svojoj istoriji

"Ugovori kao što su ovaj primjer su za našu ekonomiju šta ona može da uradi, šta mora da uradi", kazao je predsjednik Francuske, Fransoa Oland
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 15:26h

Francuska kompanija "Airbus", najveći proizvođač aviona u svijetu, potpisala je danas sa indonežanskom kompanijom "Lion Air" najvrijedniji ugovor u svojoj istoriji od 18,4 milijardi eura.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da taj ugovor predstavlja inspiraciju za francusku ekonomiju i cijelu Evropu, koja se još nalazi u ekonomskoj krizi.

"Lion Air" (niskobudžetna kompanija drži oko 45% tržišta Indonezije) je prošle godine naručio 230 aviona od konkurentske kompanije Boing, što je predstavljalo najveću porudžbinu u istoriji te kompanije

Generalni direktori kompanija potpisali su danas ugovor o proizvodnji 234 aviona, na ceremoniji u Jelisejskoj palati.

U trenutku kad je stopa nezaposlenosti u Francuskoj viša od 10 odsto i prijete otkazi, kompanija "Airbus" je najavila da će se avioni proizvoditi u Francuskoj i da će u njihovu proizvodnju biti uključeno 5.000 radnika.

"'Airbus' je ponos Francuske i cijele Evrope, jedan od stubova ekonomije", izjavio je francuski predsjednik Fransoa Oland.

"Ugovori kao što su ovaj primjer su za našu ekonomiju šta ona može da uradi, šta mora da uradi", dodao je on.

Prvi avioni treba da budu isporučeni do 2014, a većina aviona biće opremljena motorom sa efikasnijom potrošnjom goriva, novi model koji je nedavno razvijen.

"Lion Air" je prošle godine naručio 230 aviona od konkurentske kompanije Boing što je predstavljalo najveću porudžbinu u istoriji te kompanije.

Ova niskobudžetna kompanija drži oko 45 odsto tržišta Indonezije, zemlje koja ima 240 miliona stanovnika.

Galerija

Bonus video: