Kipar ponovo odložio glasanje o porezu

Porez na bankarske depozite, predviđen je novim planom finansijske pomoći i uslov je da zemlja od međunarodnih kreditora dobije zajam
0 komentar(a)
Kipar, banka, Foto: Beta/AP
Kipar, banka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.03.2013. 13:13h

Parlament Kipra ponovo je odložio skupštinsku raspravu o kontroverznom porezu na bankarske depozite, izjavio je predsjednik Parlamenta Janakis Omirou.

Kiparsko Ministarstvo finansija ukazalo je da je uvođenje jednokratnih poreza najmanje štetna opcija

Parlament Kipra o ovome će se izjašnjavati u utorak poslije podne, a glasanje je bilo odloženo i u nedjelju za ponedjeljak. Porez na bankarske depozite, predviđen je novim planom finansijske pomoći i uslov je da zemlja od međunarodnih kreditora dobije zajam od 10 milijardi eura i time izbjegne bankrot.

Sporazum, na osnovu kojeg će svi građani koji na svojim računima imaju manje od 100.000 eura morati da plate jednokratni porez od 6,75 odsto, a na veće bankarske depozite porez od 9,9 odsto, izazvao je protest kiparskih političara.

Kiparsko Ministarstvo finansija ukazalo je da je uvođenje jednokratnih poreza najmanje štetna opcija i da je to način da se spriječi potpuni bankrot zemlje. Vlasti su za vikend upozorile da bi bez ove mjere već u utorak moglo da dođe do kolapsa cijelog kiparskog bankarskog sistema.

Kipar je četvrta članica zone eura koja je dobila paket pomoći kako bi spasila svoje banke.

Bonus video: