Rusija: Strani radnici da znaju minimum 850 riječi

Poređenja radi, trogodišnje dijete ima fond od 800 do 1.000 riječi, a učenik trećeg razreda oko 3.000
2 komentar(a)
ruski jezik, Foto: Shutterstock.com
ruski jezik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.03.2013. 12:52h

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele da rade u toj zemlji moraju da znaju najmanje 850 ruskih riječi. A oni koji hoće da dobiju rusko državljanstvo, moraju da budu “napredniji” i poznaju bar 1.300 riječi ruskog jezika.

Kako pišu beogradske Novosti, stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 riječi dovoljno da pridošlica može da komunicira sa domaćinima.

Jelena Antončuk, iz Centra ruskog jezika, objašnjava da je 400 osnovnih riječi dovoljno da bi neki stranac bio u stanju da kaže osnovne stvari, ali stranim radnicima treba bar poznavanje još toliko drugih riječi, da bi mogli da bolje komuniciraju sa poslodavcima.

Poređenja radi, trogodišnje dijete ima fond od 800 do 1.000 riječi, a učenik trećeg razreda osnovne škole koristi oko tri hiljade riječi.

Domaćinima je važno da se gastarbajteri što prije i što više socijalizuju i prihvate pravila života u zemlji u kojoj su došli

Koliko gastarbajter zna ruski jezik moraće da pokaže na posebnom testu, a Ministarstvo obrazovanja će formirati specijalne komisije. Ko položi, dobiće sertifikat, a ko padne, šansu da ponovno izađe na ispit. Došljak će morati da pokaže da zna da čita i da razume tekst.

Jegor Holmogorov, glavni urednik časopisa “Ruski komentator” kaže da bi strani radnici još prije dolaska u Rusiju morali da pokažu da znaju jezik kako bi se lakše adaptirali. Većina njih koja sada stiže da radi, porijeklom je iz bivših sovjetskih republika, pa oni koji su učili ruski u školi dok je postojao SSSR, nemaju nikakvih problema. Ali oni mlađi, pogotovo oni koji dolaze iz ruralnih sredina Centralne Azije, ne znaju ruski ni u osnovnom obliku.

Domaćinima je važno da se gastarbajteri što prije i što više socijalizuju i prihvate pravila života u zemlji u kojoj su došli. Jer, oni koji ne znaju jezike, baš kao i u mnogim drugim zemljama na svijetu, druže se samo sa zemljacima i tako zatvaraju u svojevrsni geto, pišu Novosti.

Bonus video: