Crvena Ilda - Berluskonijeva noćna mora

Berluskoni smatra da sudije žele da se postaraju da on doživi sudbinu bivšeg premijera Betina Kraksija
8 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 08:18h

Silvio Berluskoni godinama toleriše Ildu Bokasini na svojim suđenjima. Brojni tužioci su se godinama obračunavali sa bivšim italijanskim premijerom, ali upornijih od milanske državne tužiteljke nije bilo.

Kada se Berluskoni žali kako „crvene odore“ i „komunističko pravouđe“ žele da ga unište, sigurno prvo pomisli na nju, navodi se u članku njemačkog nedjeljnika „Špigl”. Zato su se TV stanice i listovi u njegovom vlasništvu posvetili otkrivanju detalja iz života Bokasini. Pisali su o njenoj ekstravagantnoj garderobi, poput svilene marame od 300 eura i mrežastih čarapa od 21 eura.

Čak su iskopali „skandal“ iz 1982, kada je ova tada mlada advokatica „razmjenjivala nježnosti“ sa jednim novinarom ispred milanske Palate pravde. Pošto je taj novinar pisao za ultraljevičarski list „Lota kontinua“ („Borba se nastavlja“), o tom incidentu pokrenuta je zvanična istraga. Zaključeno je da incident nema nikakve veze sa njenim poslom. Ipak, godinama kasnije, priče o ženi ponatoj kao Crvena Ilda zabavljaju čitaoce desničarskog „Il đornalea“.

Rođenu Napuljanku ne uznemirava kampanja koja se vodi protiv nje. Bokasini „ne poznaje strah“, tvrde njeni prijatelji. Prosto ignoriše napade, ali joj nisu strane tužbe za klevetu.

Najnoviji primjer bilo je pisanje o njenoj navodnoj misiji da „okrene zemlju naopačke“ i da goni Berluskonija iz „političkih i ideoloških razloga“, optužbe zbog kojih je „Il đornale“ proglašen krivim za klevetu. Listu je naloženo da plati 100.000 eura odštete Bokasini.

Njen idol je bio borac protiv mafije Đovani Falkone. Nakon što je mafija ubila ovog istražnog sudiju 1992, zatražila je da bude premještena na Siciliju da bi pomogla u pronalaženju njegovih ubica. Bila je prisutna kada je „bos nad bosevima“ Toto Rina proglašen krivim. Uslijedila su velika suđenja mafiji, zatim kampanja „Mani pulite“ („Čiste ruke“) protiv korumpirane italijanske političke elite.

Tako je na kraju nabasala na Berluskonija, sa kojim će se susretati još mnogo puta u godinama koje su slijedile.

Berluskoni smatra da sudije žele da se postaraju da on doživi sudbinu bivšeg premijera Betina Kraksija, koji je prebjegao u Tunis da bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog korupcije i u egzilu proveo posljednje godine života.

„Nisu uspjeli da me eliminišu demokratskim sredstvima, pa sada pokušavaju to da urade koristeći pravosudni sistem za političke ciljeve“.

Tužioci vjeruju da Berluskoni trenutno koristi svaki trik da bi izbjegao problematična suđenja u aferama Rubi i Mediaset

Tužioci vjeruju da Berluskoni trenutno koristi svaki trik da bi izbjegao problematična suđenja u aferama Rubi i Mediaset. To i ne iznenađuje ukoliko se uzme u obzir što je na kocki. Prvo je zatražio da ročišta budu odložena zbog izbora. Kako to nije urodilo plodom, Berluskoni se razbolio. Njegov tim je tražio odlaganje suđenja zbog infekcije oka. Bokasini je istog trena zatražila da ljekar kojeg imenuje sud pregleda Berluskonija. Ljekar je zaključio da bivši premijer može izdržati suđenje, dijagnoza koja je izazvala protest desnog centra.

Fabricio Ćikito, šef Berluskonije parlamentarne grupe, čak je osuo kritike na račun „nacističkog ljekara“ i „staljinističkih tužilaca“. Berluskoni sada planira da mobiliše svoje pristalice za proteste.

„Pokretanje slučajeva koji su motivisani političkih predrasudama se više ne mogu tolerisati“, kazao je u intervjuu za nedjeljnik „Panorama“.

On je obećao „parlamentarnu bitku“, optužujući ljevičarske sudije da pokušavaju da sabotiraju desni centar – drugu po veličini parlamentarnu grupu nakon prošlomjesečnih izbora koji nisu dali ubjedljivog pobjednika.

„To je bitka koju ne smijemo izgubiti ako želimo da Italija više ne bude zemlja u kojoj nema garancije ni za koga ko se posvetio služenju javnosti“.

Galerija

Bonus video: