U Španiji protesti protiv evropskih lidera

Demonstranti su u Madridu protestnu šetnju završili na trgu Puerta del Sol, jednom od centralnih mjesta višemjesečnih okupljanja
1 komentar(a)
Madrid, protesti, Foto: Beta/AP
Madrid, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.03.2013. 19:32h

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Madridu i drugim španskim gradovima protiv evropskih lidera i međunarodnih kreditora koji su, u teškoj finansijskoj krizi, više naklonjeni tržištima i bankama nego ljudima.

Španci su teško pogođeni recesijom, visokom stopom nezaposlenosti od 26 odsto i strogim mjerama štednje

Protestne skupove organizovao je pokret "Indignados" ("Ogorčeni") nakon što je Kipar objavio da će preko poreza na bankovne račune pokušati da spase vladu bankrota, što je dio paketa pomoći EU za ovu zemlju, vrijednog 10 milijardi eura.

"Mi ništa ne dugujemo. Ništa nećemo da platimo", slogan je koji se mogao čuti i vidjeti na transparentima širom Španije, a u Madridu su demonstranti uzvikivali parole protiv međunarodnih kreditora, javila je agencija Frans pres.

Demonstranti su u Madridu protestnu šetnju završili na trgu Puerta del Sol, jednom od centralnih mjesta višemjesečnih okupljanja "Indignadosa", čiji je pokret nastao u maju 2011. i inspirisao proteste pod sloganom "Okupirajmo" u drugim zemljama.

Španci su teško pogođeni recesijom, visokom stopom nezaposlenosti od 26 odsto i strogim mjerama štednje kojima vlada nastoji da smanji prekomjerni budžetski deficit.

Bonus video: