Ešton poziva na oprez oko dostave oružja sirijskoj opoziciji

Ešton je rekla da bi EU trebala "pažljivo da razmisli" o argumentu da bi naoružavanje opozicije prisililo predsjednika Bašara al Asada na pregovore
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 21:13h

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton pozvala je danas na oprez oko francusko-britanske inicijative za ukidanje embarga na dostavu oružja sirijskoj opoziciji.

Na samitu EU u petak je odbačena inicijativa o ukidanju embarga na oružje sirijskoj opoziciji iako će ministri vanjskih poslova zemalja članica o tome raspravljari i iduće nedjelje.

Ešton je rekla da bi EU trebala "pažljivo da razmisli" o argumentu da bi naoružavanje opozicije prisililo predsjednika Bašara al Asada na pregovore. Ona je naglasila da bi o toj ideji trebalo prvo razgovarati i s UN-ovim posrednikom Lakhdarom Brahimijem i čelnikom opozicione Sirijske nacionalne koalicije Moazom al Hatibom, i vidjeti kakav bi učinak imalo ukidanje embarga na njihove napore da počnu pregovore.

"Moramo biti sigurni da ono što bi mogli napraviti ne oteža rad (na pregovorima)", izjavila je Ešton na skupu koji je organizovao Maršalov fond.

Njemačka je predvodila grupu zemalja koje su protiv francusko-britanske inicijative, argumentujući da bi dostava oružja opoziciji mogla da ohrabri Rusiju i Iran, koji podržavaju Asada, da povećaju isporuke oružja sirijskoj vladi. Berlin takođe strahuje da bi oružje moglo doći u ruke radikalnih islamističkih snaga u regionu.

"Da li bi dostavljanje oružja u Siriju povećalo ili smanjilo mogućnost da će i drugi postupiti na isti način? Kakav bi bio Asadov odgovor na takav potez, s obzirom na to kako je do sada reagovao? Da li bi to zaustavilo ili ubrzalo ubijanje", upitala je Ešton učesnike skupa.

Ešton: Nema mogućnosti za drugi mandat

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je danas da "nema mogućnosti" da ostane na toj funkciji još jedan mandat.

"To treba da ide nekom drugom sada", rekla je Eštonova, prva žena na čelu diplomatije EU, a prenio Rojters.

Britanka je na mjesto visoke predstavnice EU izabrana 2009. godine i njen petogodišnji mandat ističe krajem sljedeće godine.

Bonus video: