OdrekaO se luksuza

Papa: Želim siromašnu crkvu za siromašne

Papa Franjo poručio je danas da želi "siromašnu crkvu za siromašne" i da je svoje ime izabrao po svetom Franji Asiškom, "siromašnom čovjeku i čovjeku mira"
8 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2019. 01:14h

U obraćanju pred nekoliko hiljada predstavnika svjetskih medija u Vatikanu, papa je rekao da je ime izabrao po svetom Franji koji se odrekao bogatstva kako bi pomogao siromašnima.

"Kako bih želio siromašnu crkvu za siromašne!", rekao je papa, čije je obraćanje propraćeno aplauzima.

Otkako je izabran u srijedu, papa je jasno stavio do znanja da se zalaže za drugačije papinstvo nakon ostavke pape Benedikta prošlog mjeseca.

Noć kada je izabran odrekao se papske limuzine i putovao autobusom sa kardinalima koji su ga izabrali. Sljedećeg dana vratio se u hotel gdje je odsjeo prije konklave i insistirao da plati račun.

U drugom dijelu svog obraćanja na italijanskom, papa je rekao da katolici treba da upamte da je Isus centar crkve, a ne papa.

On je rekao da crkva, poput bilo koje druge institucije ima "vrline i mane" i pozvao novinare da se u svom radu usredsrijede na "istinu, dobrotu i ljepotu", prenose agencije.

Ceremonija ustoličenja pape Franje biće održana u utorak, a prisustvovaće predstavnici 180 država, kao i pravoslavni crkveni dostojanstvenici - patrijarh Vartolomej, mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.