ITALIJA PARALIZOVANA

Italijanski poslanici traže izlaz iz pat-pozicije

Nakon što je na izborima 24. i 25. februara lijevi centar tijesno pobijedio u donjem domu, ali ne i u Senatu, italijanski parlament suočen sa stvaranjem efikasne vladajuće koalicije
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 13:40h

Poslanici novog saziva italijanskog parlamenta danas su počeli prvu sjednicu nakon izbora u februaru koji nisu dali jasnog pobjednika pa će pokušati da nađu izlaz iz pat pozicije kako bi sastavili vladu sposobnu da počne da rješava ekonomske probleme koji poteresaju ovu državu.

Stranke se nisu uspjele dogovoriti oko stvaranja vladajuće koalicije, nakon što je na izborima 24. i 25. februara lijevi centar tijesno pobijedio u donjem domu, ali ne i u Senatu.

Nisu uspjeli ni pokušaji vođe lijevog centra Pjera Luiđija Berzanija da dogovori koaliciju sa komičarem i populistom Bepom Grilom i njegovim "Pokretom 5 zvijezdica", trećim po snazi po broju osvojenih poslaničkih mjesta.

Berzani, sa druge strane, isključuje svaki sporazum s bivšim predsjednikom vlade Silvijom Berluskonijem, vođom desnog centra, drugom najvećom snagom u parlamentu.

U četvrtak su prvaci lijevog centra priznali da je Grilo odbio njihovu ponudu za suradnju.

Emilio Kolombo, po godinama najstariji član u Senatu i zbog toga privremeni predsjednik ovog tijela, u uvodnom je govoru upozorio stranke da će, ukoliko ostanu ukopane na svojim pozicijama, "paralizovati parlament, što će se dramatično odraziti na upravljanje zemljom i rješavanje njenih velikih ekonomskih i društvenih problema", piše agencija AFP.

Prvi zadatak donjeg doma od 630 mjesta i Senata s 315, biće izbor predsjednika, dvije najviše dužnosti, ključne za rad parlamenta.

Predsjednici se biraju složenim postupkom glasanja u tri kruga i rezultati tog glasanja biće prvi test sposobnosti stranaka da rade zajedno nakon izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

Rezultati se mogu očekivati nakon tri kruga glasanja, ali se pretpostaljva da dvije glavne političke stranke neće ispuniti listiće, što je taktika kojom ispipavaju namjere i čvrstinu stavova protivničkog tabora.

Ako "Pokret 5 zvjezdica", koji u svojim rukama drži ključeve rješenja, dogovori s lijevim centrom izbor predsjednika parlamenta, to bi mogao biti uvod u širu saradnju i formiranje vlade, piše novinska agencija Rojters.

Grilo je, međutim, rekao da neće podržati nijednu vladu kojoj ne bi bio na čelu njegov pokret i odbacuje svaki sporazum s ostalim strankama koje krivi za krizu u Italiji.

Nakon izbora predsjednika u oba parlamentarna doma, očekuje se da će predsjednik Đorđo Napolitano iduće sedmice početi službene konsultacije sa stranačkim čelnicima kako bi pronašao mandatara koji će sastaviti novu vladu.

Poslovni krugovi, banke, evropski partneri, svi su redom izrazili nadu da će Italija pronaći rješenje za pat poziciju u kojoj se našla i da neće biti potrebe da se raspisuju novi izbori.

Izbori u februaru doveli su u parlament mnogo mladih ljudi i veći procenat žena kojih je sada 31 umjesto do sada 20 posto. Novi saziv biće najmlađi u italijanskoj istoriji, s prosječnom starošću poslanika od 48 godina, što je manje nego u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i i Sjedinjenim Državama.

Galerija

Preporučujemo za Vas