Opet crni dim iznad Sikstinske kapele

Kada papa bude izabran, iz dimnjaka Sikstinske kapele izaći će bijeli dim i oglasiće se zvona bazilike Svetog Petra
83 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 11:39h

Crni dim digao se nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu oko podneva, što znači da ni na jutarnjem glasanju na konklavama nije izabran novi papa.

Kardinali su glasali prvi put u utorak, a zatim još dva puta jutros. Nakon dva kruga glasanja iz vatikanskog dimna izašao je crni dim, na razočaranje vjernika okupljenih na obližnjem trgu Svetog Petra.

Danas popodne održaće se još dva kruga glasanja, a 115 kardinala biće zatvoreno u Vatikanu dok ne izaberu nasljednika Benedikta XVI.

Kada se kardinali oko imena 266. pape, iz dimnjaka će izaći bijeli dim, a oglasiće se i zvona sa bazilike Svetog Petra.

Benedikta XVI je 28. februara svojevoljno napustio pontifikat.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio da će konklava trajati dva do najviše četiri dana. Papa treba da dobije podršku dvotrećinske većine, tako da je za izbor novog poglavara 1,2 milijarde vjernika potrebno 77 glasova kardinala.

Italijanski i njemački mediji špekulišu da bi novi papa trebalo da bude iz Evrope, a navodno najizgledniji kandidat je milanski biskup Anđelo Skola blizak bivšem papi Racingeru. Među kandidatima iz Evrope koji bi mogli biti izabrani za papu su Austrijanac Kristofer Šonborn (68) i Mađar Peter Erdo (60).

Ukoliko novi papa ne bude iz Evrope biće to prvi poglavar sa drugog kontinenta u proteklih 1.300 godina. Mnogi smatraju da je vrijeme da papa bude crnac i u tom slučaju, glavni favorit je Peter Turskosn (64) iz Gane.

Potpune zaštite od prisluškivanja nema

Tehničke službe Vatikana provjerile su sve mogućnosti prisluškivanja u Sikstinskoj kapeli, u kojoj se obavlja izbor pape, ali i u manastirskom kompleksu Svete Marte, gdje kardinali noćivaju, javlja Vjerska informativna agencija (VIA).

Provjereni su pod, ramovi sa slikama, a računalo se i s mogućnošću da se "bubice" instaliraju i u smartfonu.

Italijanskim medijima je ekspert za prisluškivanje Franćesko Polimeni objasnio da ima puno mjesta u Sikstinskoj kapeli gdje se mogu instalirati razni uređaji.

Osim poda, on navodi stolice, ali i klupe na kojima se klečeći moli, a može se prisluškivati i preko infracrvenih zraka.

U Italiji je veoma jednostavno nabaviti tehniku za prisluškivanje.

"Tehnika je od 2005, kada je posljednji put biran papa, veoma napredovala. "Bubice" su danas veličine samo 0,8 milimetara, mogu se sakriti i u kocki šećera", ističe Polimeni.

Međutim, po njemu, i tehnika zaštite je veoma uznapredovala.

Stručnjaci smatraju da se protiv "bubica" i ne može zaštititi, dok se moze efikasno djelovati u vezi s mobilnim telefonima, tajnim kamerama, WLAN-om, Bluetooth-om, bežičnom telefonijom, ako se znaju frekvencije.

Galerija

Bonus video: