Na Grenlandu počeli parlamentarni izbori

Na Grenlandu su danas u toku izbori na kojima oko 50.000 stanovnika ove zemlje odlučuje, između ostalog, i o korištenju svog rudnog bogatstva
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 16:29h

Izbori za parlament od 31 člana počeli su danas na Grenlandu, u jeku rasprave o strategiji korišćenja mineralnog bogatstva te zemlje, za koje se vjeruje da je ogromno.

Lijevo orijentisani premijer Grenlanda Kupik Klajst želi da nastavi politiku nulte tolerancije prema eskploataciji radioaktivnih minerala, nusprodukta vađenja elemenata rijetkih u većini zemalja svijeta, dok je njegova protivnica Aleka Hamond, koja bi mogla da postane prva žena na položaju šefa te države, spremna da ukine ovu zabranu i pokrene masovnu eksploataciju.

Mnogi građani Grenlanda u resursima vide sredstvo koje bi smanjilo zavisnost njihove zemlje od Danske, koja trenutno subvencioniše više od polovine ekonomije Grenlanda.

Za razvoj rudarske industrije bilo bi, međutim, potrebno hiljade stranih radnika, što je osjetljivo pitanje za zemlju koja broji svega 57.000 stanovnika.

Rezultati ankete koji su objavljeni prošle nedjelje pokazali su da je teško predvidjeti ishod izbora, pošto građani u gotovo istoj mjeri podržavaju oba kandidata.

Galerija

Bonus video: