DO IZBORA 12. maja

Marin Rajkov premijer privremene bugarske vlade

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev imenovao je danas bugarskog ambasadora u Francuskoj, Marina Rajkova, za predsjednika privremene vlade
85 pregleda 0 komentar(a)
Marin Rajkov, Foto: Beta/AP
Marin Rajkov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2013. 15:57h

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev imenovao je danas diplomatu Marina Rajkova za predsjednika privremene vlade, potvrđeno je Rojtersu.

"Premijer treba da bude dobar diplomata. Mora da bude razuman, sposoban i treba da štiti interese Bugarske u Briselu", rekao je Plevnelijev novinarima, objavljujući sastav privremene vlade koja će djelovati do održavanja prijevremenih izbora zakazanih za 12. maj.

Predsjednik Bugarske takođe je imenovao guvernera Centralne banke Kalina Hristova, za ministra finansija u privremenoj vladi, prenijela je britanska agencija.

Predsjednik Plevnelijev je ranije najavio da će se privremena vlada fokusirati na poboljšanje ekonomskih uslova i otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti od 12 odsto.

Demonstracije zbog sve većeg siromaštva u Bugarskoj postepeno su prerasle u građanske nemire i sukobe zbog čega je vlada premijera Bojka Borisova bila prinuđena da podnese ostavku.