Crni dim iz Sikstinske kapele: Papa još nije izabran

Kardinali će danas glasati jednom, dok će od sjutra glasanje biti sprovedeno ujutru i popodne
103 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 19:25h

Iz dimnjaka na Sistinskoj kapeli večeras je u 19.40 sati pušten crni dim, što znači da novi papa nije izabran u prvom glasanju.

U konklavi, odnosno izboru pape učestvuje 115 kardina. Da bi novi papa bio izabran potrebno je da dobije 77 glasova.

Puštanjem crnog dima iz Sikstinske kapele objavljeno je da papa nije izabran i da će kardinali sjutra ponovo glasati.

Po ulasku u kapelu, kardinali su, uz pjevanje litanije, zauzeli svoja mjesta, a ispred svakog od njih se nalazi knjiga u kojoj su pravila konklave.

Procesija kardinala je ka Sikstinskoj kapeli krenula iz Kapele svetoga Pavla koja se nalazi u Apostolskoj palati.

Kardinali su se prethodno molili Bogu da im brzo podari dobrog papu.

Zapanjeni odlukom o povlačenju pape Benedikta XVI, kardinali su se više puta sastajali tokom protekle sedmice da bi se dogovorili kakve kvalitete traže u osobi koja će voditi crkvu umrljanu skandalima od seksalnog zlostavljanja do lošeg upravljanja.

„Posljednji put kada smo bili ovdje imali smo čovjeka koji je bio duboko poštovan, tri ili četriri puta više od bilo kojeg drugog kardinala“, kazao je za agenciju Rojters francuski kardinal Filip Barbarin o Njemcu Jozefu Racingeru koji je 2005. izabran za papu u manje od 24 sata.

„Ovog puta to nije slučaj. Izbor mora biti napravljen između dvojice, trojice, četvorice.. dvanaestorice kandidata. Zaista se još ništa ne zna. Moraćemo da čekamo na rezultate prvog glasanja“.

Poznavaoci prilika tvrde da italijanski kardinal Anđelo Skola i brazilski kardinal njemačkog porijekla Odilo Šerer imaju najbolje šanse. Papinstvo bi se izborom Skole vratilo u Italiju prvi put u 35 godina, dok bi Šerer bio prvi neevropski papa u 1.300 godina. Pominju se i brojni drugi kardinali, što izbor poglavara Katoličke crkve čini daleko težim.

„Rezultati prvog glasanja daće nam imena kandidata. Imaćemo papu do kraja ove sedmice“, uvjeren je otac Tom Rozika, portparol servisa Vatikana na engleskom jeziku.

U savremenoj istoriji nijedan kardinal nije osvojio neophodnu dvotrećinsku većinu u prvom glasanju, a kardinali elektori će održavati do četriri glasanja svakog narednog dana – dva ujutru i dva poslijepodne – dok ne bude izabran novi poglavar.

Posljednjih devet Konklava su u prosjeku trajale tri dana, a nijedna nije trajala duže od pet dana.

Uoči Konklave, na centralnom balkonu bazilike Svetog Petra okačeni su crveni zastori, spremni za trenutak kada se novi papa prvi put bude obratio masi na glavnom vatikanskom trgu.

Sama Konklava se održava u tajnosti, a kardinali prethodno moraju da obećaju da neće otkriti za koga su glasali.

Rezultati glasanja biće poznati na osnovu dima koji bude kuljao iznad Sikstinske kapele – crni dim da kardinali nisu još donijeli odluku, a bijeli dim da je izabran papa.

Budući, 226. papa suočiće se sa nizom problema – od skandala sa seksualnim zlostavljanjem od strane sveštenika, nefunkcionalnom birokratijom (Kurijom) i optužbama o malverzacijama unutar Vatikanske banke.

Morales predložio papi da pije vino od koke

Predsjednik Evo Morales predložio je juče poglavaru Rimokatoličke crkve da proba vino naravljeno od listova koke, biljke koju Bolivijci tradicionalnu žvaću i koja se, takođe, može koristiti za pravljenje kokaina.

Morales, i sam bivši uzgajivač koke koji se borio da se dekriminalizuje njena upotreba, govorio je o njenim dobrim stranama na sastanku Komisije UN o opojnim drogama. On je naveo primjer Francuza Anžela Marianija, čije su vino od koke pili visoki vatikanski zvaničnici u XIX vijeku. „Zaista se nadam da će i novi papa piti ovo vino poput Marianija“, dodao je.

Pape Pije X i Lav XIII uživali su u Marianijevom vinu od listova koke, koje Bolivijci tradicionalno žvaću kao blagi stimulans koji smanjuje osjećaj gladi i poboljšava zdravlje. „Imamo čaj, vino, paste za zube... imamo veliki broj proizvoda od koke“, kazao je Morales o prednostima ove biljke.

„Čak koristimo koku i u pripremanju svadbenih torti. Danas je koka veoma pomodna“.

Sveštenici u Holandiji silovali na hiljade žena

Katolički sveštenici su od 1945. seksulano i fizički zlostavljali hiljade djevojaka u Holandiji, rezultati su jednog istraživanja. Nezavisni istraživački odbor, osnovan po nalogu vlade, utvrdio je da su djevojke maltretirali članovi sveštenstva u njihovim domovima ili u crkvama.

Gotovo 40 odsto ispitanih žena u okviru studije, koju je vodio bivši gradonačelnik Haga Vim Detman, priznalo da su ih silovali sveštenici ili njihovi pomoćnici. U svojim preliminarnim zaključcima objavljenim u decembru 2011, odbor je iznio procjenu da je do 20.000 djece bilo maltretirano u katoličkim institucijama u periodu između 1945. i 2010.

Odbor se kasnije fokusirao na djevojke i mlade žene koje su slate u internate i u domove za neudate majke, kojima su upravljale časne sestre. Za fizičko zlostavljanje uglavnom su bile zaslužne časne sestre, a za seksualno sveštenici. Holandska katolička crkva i druge vjerske organizacije su uputile izvinjenje i poručile da će pronaći način kako da pomognu žrtvama.

Galerija

Bonus video: