London ulaže milijardu u izgradnju biciklističkih staza

Nova mreža biciklističkih staza pratiće postojeće putanje podzemne željeznice i autobuskih linija
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 19:13h

Londonski gradonačelnik Boris Džonson je predstavio plan za poboljšanje biciklističke mreže u britanskom glavnom gradu.

Ukupna investicija u ovaj projekat kreće se oko 1.1 milijardi eura i trebala bi znatno da unaprijedi postojeće i izgraditi nove staze za bicikliste i što je najvažnije umanji saobraćajne gužve i poveća kvalitet vazduha u Londonu.

Treba napomenuti da je ovakavom stavu i na kraju inicijativi gradonačelnika Londona doprinijela u velikoj mjeri i dugogodišnja borba biciklista koji su zahtijevali bolje uslove i sigurnost biciklista u saobraćaju. Dovoljno je da pomenemo već tradicionalne godišnje vožnje golih biciklista ulicama Londona.

Sigurnija biciklistička mreža osmišljena je da bi olakšalo kretanje u centru grada, dok poseban plan pod nazivom "Crossrail for Bike" obuhvata izgradnju dodatnih 25 kilometara izdvojenih biciklističkih staza koje će povezati istok i zapad grada.

Velika većina novca namijenjenog poboljšanju uslova za bicikliste namijenjena je postavljanju polu-izdvojenih biciklističkih staza u ulicama sa slabijim saobraćajem, dok bi se u najprometnijim djelovima grada biciklističke staze spojile u posebnu mrežu pod nazivom "Central London Grid". Ova nova mreža biciklističkih staza pratila bi postojeće putanje podzemne željeznice i autobuskih linija kako bi se stanovnici Londona mogli lakše naviknuti na njih.

Sveobuhvatna politika usmjeriće se na povećanje sigurnosnih uslova na ciljanim raskrsnicama, a dio sredstava namijenjenih ovom cilju biće usmjerena na rješavanje saobraćajnih nesreća koje uključuju bicikliste, posebno onih koje uključuju bicikliste i teretne kamione.

Što se tiče vanjskog saobraćajnog prstena i predgrađa London će osigurati nešto više od milion eura za stvaranje četvrti prilagođenih biciklima pod nazivom "mini-Holland" (mala Holandija). U početku će program obuhvatiti tri gradske četvrti, a ako se plan pokaže uspješnim, velika je vjerovatnoća da će se u njega uključiti i druga predgrađa.

Galerija

Bonus video: