Mogerini i Han: Put Makedonije ka EU nepovratan i jasan

Prema njihovim riječima, sve političke grupe i partije, lokalne vlasti i građansko društvo treba da preuzmu svoj dio odgovrnosti u tom procesu i zajednički da pripreme teren za pregovore
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2018. 12:49h

Put Makedonije ka Evropskoj uniji postao je nepovratan i jasan, ocijenili su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Oni su u zajedničkom tekstu u internet izdanju dnevnika Sloboden pečat naveli da je Evropska komisija već počela neophodne pripremne poslove u susret junu 2019. kada bi trebalo da budu otvoreni pristupni pregovori, uključujući i budući pregovarački okvir.

Mogerini i Han naveli su da su ove nedjelje članice EU pozitivno odgovorile na dostignuća Makedonije u posljednjih godinu dana i utvrdile jasan put za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019, odredjujući jasnu viziju za predstojeću godinu i poslije toga.

"Mi smo odmah počeli da radimo na ovom zajdničkom poglavlju, pri čemu Evropska komisija počinje pripreme za pristupne pregovore. Spremni smo da vas podržimo da nastavite reforme. Svako ima svoju ulogu u ovom istorijskom procesu. Ujedinjenost, hrabrost, odgovornost i pragmatičnost svakoga će biti od suštinskog značenja", naveli su visoki funkcioneri Evropske komisije.

Prema njihovim riječima, sve političke grupe i partije, lokalne vlasti i građansko društvo treba da preuzmu svoj dio odgovrnosti u tom procesu i zajednički da pripreme teren za pregovore.

"Posao u godini koja predstoji investicija je u vašu EU integraciju. Svaki korak je važan", naveli su Mogerini i Han.

Koračanje na tom putu, dodali su, ne samo što će Makdoniji omogućiti da otvori pregovore, već i to da uradi na najefikasniji način.

"U trenutku kada pregovori formalno budu otvoreni, vi ćete već da jurite. Vrata naše Unije su otvorena", naveli su evropski funkcioneri.

Prema njihovoj ocijeni, sada ostaje da se Makedonija kreće naprijed po putu ka budućnosti i zajedničkom prosperitetu i bezbjednosti.

"To je slobodna i suverene odluka vaših građana. I nikog drugog. Naš san za ujedinjeni evropski kontinent je u vašim rukama", naveli su Mogerini i Han.

Bonus video: