Desetine hiljada Španaca protestuje zbog nezaposlenosti

Mnogi demonstranti istakli su poruke protiv premijera Marijana Rahoja i vladajuće Narodne partije za koju su vezane mnoge istrage zbog korupcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2013. 17:19h

Više desetina hiljada Španaca demonstriralo je širom zemlje zbog velike nezaposlenosti koja je, kako tvrde, rezultat vladine nesposobnosti da vodi privredu.

Oni su demonstrirali i zbog korupcionaških skandala.

Proteste u Madridu i 60 drugih mjesta je zakazalo oko 150 organizacija, među njima i sindikati iz oblasti građevinarstva, automobilske industrije, kao i policijskih i zdravstvenih službi, prenio je AP.

Mnogi demonstranti istakli su poruke protiv premijera Marijana Rahoja i vladajuće Narodne partije za koju su vezane mnoge istrage zbog korupcije.

Prema navodima policije, u Barseloni se okupilo oko 20.000 demonstranata, ali vlasti nisu iznijele podatak za veliki skup u prijestonici Madridu.

Nezaposlenost u Španiji dostigla je 26 odsto, a privreda se nalazi u recesiji, s tim što su mnogi mladi svršeni studenti i kvalifikovana radna snaga posao potražili u inostranstvu, navodi AP.

Predstavnik Generalnog radničkog sindikata Kandido Mendes rekao je da je jasno da je narod odbacio vladine oštre mjere štednje za koje tvrdi da mnoge guraju prema siromaštvu i od demokratije.

Galerija

Bonus video: