Ljubljana: Četvrti "sveslovenački ustanak"

Protest je organizovan posredstvom društvenih mreža, a podršku su pružili i slovenački sindikati, prenosi Al Džazira Balkans
2 komentar(a)
Ljubljana, protesti, Foto: Beta/AP
Ljubljana, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.03.2013. 08:22h

U Ljubljani je u subotu održan protestni skup nazvan Četvrti "sveslovenački ustanak", na kojem su građani nezadovoljni političkom situacijom u Sloveniji, zatražili prijevremene izbore.

Protest je organizovan posredstvom društvenih mreža, a podršku su pružili i slovenački sindikati, prenosi Al Džazira Balkans.

U Sloveniji je protekle sedmice umjesto Janeza Janše, čijoj je vladi izglasano nepovjerenje, mandat za sastav novog kabineta dobila Alenka Bratušek iz pozitivne Slovenije.

Ova NVO je saopštila da će i poslije novog "Sveslovenskog ustanka" takvi protesti nastaviti da se održavaju širom države

Kako je najavljeno, ona bi najkasnije do četvrka naredne sedmice trebalo parlamentu da predloži ministre koji potom moraju da dobiju povjerenje većine poslanika.

Jedan od organizatora protesta - Sveslovenački komitet za ustanak - stavio je ranije do znanja da, uprkos nedavnom izglasavanju nepovjerenja Vladi premijera Janše, što je bio jedan od prvih zahtjeva demonstranata, još nisu ispunjene sve težnje tog pokreta.

Nevladina organizacija Komitet za fer i pravedno društvo izrazila je u petak očekivanje da će se mandatarka za sastav nove Vlade Alenka Bratušek pojaviti na protestu i da će javno obećati da će ove godine u Sloveniji biti održani vanredni izbori.

Ova NVO je saopštila da će i poslije novog "Sveslovenskog ustanka" takvi protesti nastaviti da se održavaju širom države sve dok ne budu ispunjena očekivanja građana.

Bonus video: