Izbor novog pape počinje u utorak

U izboru učestvuje 115 kardinala, a novi papa postaće kandidat koji dobije dvije trećine glasova kardinala
5 komentar(a)
Vatikan, Foto: Rojters
Vatikan, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.03.2013. 20:44h

Rimokatolički kardinali danas su odredili utorak za početak konklave kojom će biti izabran novi papa.

Određivanjem datuma kardinali su, ocjenjuje agencija Asošijetid pres, završili rasprave o aktuelnim problemima crkve i najboljem kandidatu koji ih može predvoditi u narednom periodu.

Događanja u utorak će početi jutarnjom misom u bazilici Svetog Petra, poslije čega će u podne biti prvo glasanje.

U proteklih 100 godina, nijedna konklava nije trajala duže od pet dana. Okupljanje kardinala za izbor pape dobilo je naziv od latinske fraze "cum clave" (pod ključem) pošto su nekada kardinale zaključavali da bi izabrali poglavara.

Za izbor pape potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 77 glasova od 115 okupljenih kardinala. Za sada ne djeluje da postoji favorit za nasljednika Benedikta Šesnaestog, a rasprave tokom protekle nedjelje ukazuju na oštre podjele među kardinalima o ključnim problemima s kojima se suočava katolička crkva.

Američki kardinal Timoti Dolan, koji se smatra pretendentom za papu, napisao je danas na blogu da se većina rasprava kardinala ticala molitvi i učenja katoličke vjere, održavanja katoličkih škola i bolnica, zaštite porodica i nerođenih, kao i podrške sveštenicima.

"To su 'velika pitanja'. Možda vam je teško da to povjerujete, pošto se čuju glasine da samo pričamo o korupciji u Vatikanu, seksualnim zlostavljanjima, novcu. Da li su se pojavile ove teme? Da! Da li dominiraju? Ne!", napisao je Dolan.

Bonus video: