Češka četvrti dan na udaru hakera

Češka je četvrti dan meta masovnog udara hakera koji najjednostavnijom metodom zagušenja obaraju sajtove medija, banaka, internet pretraživača, a danas i sajtova telefonskih operatora
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 10:47h

U ponedjeljak je napad hakera preko mreže kompjutera iz Rusije oborio najvažnije informativne sajtove čeških medija, među ostalima i najčitanijeg dnevnika "Mlada fronta Dnes" i Lidovih novina, a u utorak je zagušio najpopularniji češki pretraživač Seznam.cz.

Zatim je u srijedu uslijedio napad na tri najveće češke banke, čiji klijenti nisu nekoliko sati mogli da pristupe svojim računima preko interneta, a takođe je izveden napad i na sajt Češke narodne banke, Nacionalnu kancelariju za bezbjednost, Berzu hartija od vrijednosti i Energetsku berzu.

Danas su "oboreni" sajtovi telefonskih operatora, O2 Telefonike i T-mobil, čiji klijenti nisu mogli da uđu na sajt i da koriste elektronsku poštu.

Napadom hakera preko računara iz Rusije i Švajcarske počela je da se bavi i Nacionalna kancelarija za bezbjednost ali za sada nije jasno ni ko stoji iza njega ni šta bi mogao da bude cilj ovakvih napada.

Predstavnici Češke piratske stranke i domaće grupe hakera javno su demantovali da bilo šta o napadu znaju ili da imaju sa njim bilo kakve veze.

Bonus video: