Putin: Novo rusko nuklearno oružje decenijama ispred rivala

U govoru diplomcima ruskih vojnih akademija, Putin je rekao da novo naoružanje predstavlja "kvantni skok" u ruskim vojnim kapacitetima
118 pregleda 13 komentar(a)
Ruska raketa, Foto: Beta-AP
Ruska raketa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.06.2018. 19:22h

Ruski predsjednik Vladimir Putin hvalio je danas novo rusko nuklearno naoružanje, rekavši da je ono godinama, ako ne i decenijama ispred stranih modela.

U govoru diplomcima ruskih vojnih akademija, Putin je rekao da novo naoružanje predstavlja "kvantni skok" u ruskim vojnim kapacitetima.

"Naši brojni oružani sistemi su godinama i, možda, decenijama ispred odgovarajućih stranih sistema. Moderno oružje doprinosi višestrukom uvećanju ruskog vojnog potencijala", rekao je Putin diplomcima u Kremlju.

U toku su pripreme za sastanak Putina s američkim predsjednikom Donaldom Trampom u Helsinkiju 16. jula. Rusko-američki odnosi su na najnižem nivou od kraja Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, rata u Siriji i navodnog ruskog miješanja u američke izbore, kao i zbog razlika u stavovima o kontroli nuklearnog naoružanja.

"Postigli smo istinski proboj zahvaljujući kolosalnim naporima naučnika i projektanata, radnika i inženjera", rekao je Putin novopečenim oficirima.

Ruski lider je izdvojio hipersoničnu raketu "avangard" i interkontinentalnu raketu "sarmat", koje će u službu ući narednih godina. Pomenut je i hipersonični projektil "kindžal", koji je već raspoređen u jedinice.

Ti sistemi su neke od novih vrsta nuklearnog oružja koje je Putin predstavio u martu, u vrijeme tenzija sa Zapadom.

Putin je tada rekao da "avangard" ima interkontinentalni domet i da u atmosferi može da leti brzinom 20 puta većom od zvuka, kao i da na putu ka meti može da mijenja i kurs i visinu što ga čini "apsolutno nedodirljivim za bilo kakvu vazdušnu ili protivraketnu odbranu".

Bonus video: