Čovjek za kojim je tragala cijela Britanija: Brzi Edi osuđen nakon 20 godina

Edvard Mar je 1993. radio kao čuvar u kompaniji za obezbjeđenje, kada je, prema riječima vlasti, ukrao blindirano vozilo puno novca
0 komentar(a)
Edi Mar, Foto: Beta
Edi Mar, Foto: Beta
Ažurirano: 05.03.2013. 16:05h

Britanac poznat pod nadimkom "Brzi Edi", koji je stekao pošto je pre 20 godina ukrao blindirani kombi pun novca, osuđen je danas u Londonu na pet godina zatvora.

Edvard Mar je 1993. radio kao čuvar u kompaniji za obezbjeđenje, kada je, prema riječima vlasti, ukrao blindirano vozilo kojim je čuvar, njegov saučesnik, prevozio novac u banku u Safolku.

Vozilo je kasnije napušteno, a 30 kesa sa novcem, ukupne vrijednosti 1,5 miliona dolara, nestalo, baš kao i sam Mar, koji se skoro dvije decenije skrivao u SAD, dok prošle godine nije uhapšen u Misuriju i deportovan u Britaniju.

"Brzi Edi" je do zadnjeg časa negirao krađu, a inspektor Dejvid Gils je naveo da Marova priča, u kojoj je tvrdio da je bio primoran da počini krivično djelo, i da je dobio samo manju sumu novca poslije pljačke, ipak "ne pije vodu".

"Uspješno smo dokazali da je on stvarno profitirao od krađe, kao i da je bio ključni igrač u njenom planiranju i izvršenju. Otkako je uhapšen, nije pokazao nikakvo kajanje zbog onoga što je učinio, ali sam stekao utisak da je 20 godina proveo osvrćući se i nadajući da ga zakon neće stići", rekao je Gils ispred sudnice.

Poslije pljačke, ponuđena je nagrada za Mara, a i bilo je nekoliko prijava širom Evrope da je on bio viđen. U nekom trenutku, Mar i njegova porodica pobjegli su u SAD, gdje je često koristio bratovo ime ili se predstavljao kao Stiven King. Često su se selili, a Mar je nekoliko godina radio za kompaniju Nilsen koja se bavi istraživanjem medija, i to u Filadelfiji, Milvokiju i u Minesoti.

Mar se tokom 2008. preselio sa porodicom u gradić Ozark u Misuriju, gdje je živio pod bratovim imenom i radio kao tehničar za kablovsku televiziju, kada je uhapšen u februaru 2012, po dojavi njegove snaje, s kojom nije više bio u dobrim odnosima.

Dok je bio u pritvoru, po optužbama za krađu identiteta, falsifikovanje dokumenata i kršenje propisa o vatrenom naoružanju, Mar je pristao da bude deportovan u Britaniju, da bi se suočio sa optužbama u vezi sa pljačkom iz 1993.

Bonus video: