Slovenci vjeruju da će Bratušek formirati vladu, ali da neće dugo opstati

Bratušekova dogovara program vlade i koaliciju koju bi činile četiri stranke
0 komentar(a)
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2013. 11:45h

Skoro dvije trećine Slovenaca vjeruje da će mandatar Alenka Bratušek uspjeti da realizuje povjereni zadatak i sastavi novu vladu.

Ipak većina ne vjeruje da će se ta koalicija duže održati, pokazala je anketa ljubljanskog "Dela".

Upitani da li vkeruju da će Bratušek uspjeti da sastavi vladu - 62 odsto ispitanika u telefonskoj anketi odgovorilo je potvrdno, dok 32 procenta smatra da neće uspketi.

Parlament je u srijedu većinom glasova imenovao Bratušekovu za mandatara nove vlade, ali ona tek treba da predložiti sastav i da, u roku od dvije sedmice, zatraži od parlamenta povjerenje za svoj izbor.

U međuvremenu, Bratušekova dogovara program vlade i koaliciju koju bi činile četiri stranke - njena Pozitivna Slovenija (PS), Gradjanska lista (GL), Demokratska stranka penzionra (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

Na pitanje koliko bi vlada koju će ona formirati mogla da traje 37 odsto anketiranih navelo je godinu dana, 27 odsto misli da će to biti period od samo nekoliko mjeseci, a ostali da bi nova vlada mogla na vlasti da ostane do redovnih parlamentarnih izbora 2015. godine.

Izborom Bratušekove za mandatara parlament je izrekao nepovjerenje vladi premijera Janeza Janše, koja nastavlja da obavlja tekuće poslove do početka djelovanja nove. U anketi "Dela" 55 odsto ispitanika jednogodišnji rad Janšine vlade ocjenjuje "slabim ili vrlo slabim", a 20 procenata misli da je radila "dobro ili vrlo dobro".

Bonus video: