U Rusiji jača pozitivan stav o Staljinu

Iako veliki broj Rusa ima pozitivno mišljenje o Staljinu, doba njegove vladavine se i dalje negativno ocjenjuje
1 komentar(a)
Staljingrad, 70 godina, Foto: Beta/AP
Staljingrad, 70 godina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2013. 16:24h

Pozitivno mišljenje o sovjetskom lideru Josifu Visarionoviču Staljinu i dalje je rasprostranjeno u Rusiji i nekoliko bivših sovjetskih republika, pokazala je objavljena anketa koju je sprovela Karnegijeva zadužbina.

U Rusiji dobro mišljenje o Staljinu ima 42 odsto anketiranih

U izvještaju te zadužbine na osnovu komparativnog istraživanja javnog mnjenja u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu i Gruziji, navodi se da je pozitivna ocjena Staljina u Rusiji porasla od raspada Sovetskog Saveza 1991. godine.

Pozitivan stav prema bivšem diktatoru jača tokom 13-godišnje vladavine ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U Rusiji dobro mišljenje o Staljinu ima 42 odsto anketiranih, a u njegovoj rodnoj Gruziji je 45 odsto ispitanih izrazilo pozitivan stav o tom sovjetskom lideru koji je preminuo 1953. godine.

Iako veliki broj Rusa ima pozitivno mišljenje o Staljinu, doba njegove vladavine se i dalje negativno ocjenjuje.

Potreban vođa kao Staljin

U Jermeniji je 38 odsto ispitanih reklo da će njihovoj zemlji uvijek biti potreban vođa poput Staljina. U Azerbejdžanu, gdje je od ispitanih zemalja zabilježen najmanji postotak pozitivnih mišljenja o Staljinu, 22 odsto ispitanih je reklo da ne zna ko je on bio.

Staljin se, iako odgovoran za masovna krvoprolića, poistovećuje sa pobjedom u ratu i nacionalnim jedinstvom

Staljin je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1924. do 1953. Komunisti i oni koja ga smatraju pozitivnom ličnošću ističu da je SSSR vodio do pobjede u Drugom svjetskom ratu i izgradio nuklearnu silu, dok njegovi kritičari ukazuju da su za vrijeme Staljina u čistkama ubijeni milioni ljudi.

Sociolog Lev Gudkov koji je vodio istraživanje, rekao je da je 1989, na vrhuncu napora posljednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova da liberalizuje zemlju i objelodani zločine Staljinovog režima, 12 odsto Rusa smatralo Staljina jednom od najvažnijih ličnosti istorije.

"Rusiji Vladimira Putina iz 2012. potrebni su simboli autoriteta i nacionalne snage, bez obzira koliko bili kontroverzni, kako bi se opravdao novi autoritarni politički poredak", napisao je Gudkov u izvještaju.

On je dodao da se Staljin, iako odgovoran za masovna krvoprolića, poistovećuje sa pobjedom u ratu i nacionalnim jedinstvom, i time odgovora simbolu koji pojačava akutuelnu političku ideologiju.

Bonus video: