EU zabranila prodaju ilegalno sječenog drveta

Kazne mogu da budu novčane, srazmjerno stepenu ekološke štete, zapljena drveta i proizvoda od njega ili oduzimanje dozvole za rad
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 11:28h

Novi evropski propis, koji sjutra stupa na snagu, zabranjuje iznošenje na tržište Evropske unije (EU) ilegalno posječenog drveta, čime se želi suzbiti krčenja šuma koje doprinosi promjeni klime, saopštila je Evropska komisija.

Uz prijetnju kaznom, novi propis firmama nameće da potvrde legalnost drveta koje prvi put iznose na evropsko tržište ili proizvoda od njega, kao što su namještaj i papir.

Trgovci koji kupuju ili prodaju drvo koje je već na tržištu, moraju da identifikuju i u registar upišu i svoje dobavljače, i svoje kupce, da bi se obezbijedilo praćenje porijekla i namjene proizvoda.

"Ilegalna sječa šuma ima ekonomski, ekološki i socijalno teške posledice: ona ide ruku pod ruku s uništavanjem šuma i promjenom klime, potkopava rad legitimnih operatera i ugrožava njihov opstanak, dovodi do sukoba oko eksploatacije zemljišta i drugih resursa", upozorila je Komisija u saopštenju.

Međutim, kažnjavanje prekršilaca novog propisa je na državama članicama EU.

Kazne mogu da budu novčane, srazmjerno stepenu ekološke štete, zapljena drveta i proizvoda od njega ili oduzimanje dozvole za rad, prenose agencije.

Na meti nove evropske mere nisu knjige, novine, proizvodi od bambusa i ratana, materijal za pakovanje i reciklirani proizvodi, kao ni drvo koje pojedinci prodaju ili kupe za lične potrebe.

Iz Komisije su podsjetili da je Svjetska trgovina drvetom 2011. godine bila vrijedna 108 milijardi eura, od čega 37,8 miliona u EU.

Galerija

Bonus video: