Njemci iz Srbije uvezli kukuruz sa velikom dozom aflatoksina

Njemačko Ministarstvo poljoprivrede javilo je da je riječ o 45.000 tona kontaminiranog kukuruza. Većina je zaplijenjena, ali je oko 10.000 tona već bilo isporučeno fabrikama stočne hrane
0 komentar(a)
Zaraženi Kukuruz, Foto: Wikipedia.org
Zaraženi Kukuruz, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 01.03.2013. 16:26h

Njemačke vlasti saopštavaju da su otkrile povišen nivo aflatoksina B1 u kukuruzu uvezenom iz Srbije, koji se koristi kao stočna hrana.

U Donju Saksoniju uvezeno je 45.000 tona kukuruza iz Srbije, javlja Asošiejted pres.

Oko 10.000 tona isporučeno je proizvođačima hrane za svinje, goveda i živinu u Njemačkoj i Holandiji.

U kukuruzu iz Srbije količina aflatoksina B1, koji važi za jednu od najkancerogenijih materija u prirodi, iznosila je 0,204 miligrama po kilogramu, pokazuju podaci njemačkog ministarstva poljoprivrede, prenosi list Špigl. Taj toksin je prvo izolovan u neprerađenom mlijeku sa farmi koje su koristile zaraženu stočnu hranu.

Vlasti u Hanoveru tvrde da zbog aflatoksina u stočnoj hrani nema opasnosti za stanovništvo.

Njemačko ministarstvo je, takođe, ocijenilo da je ugroženost potrošača mlijeka i mliječnih proizvoda "malo vjerovatna" pošto u mljekarama, u mlijeku priređenom za konzumiranje, nisu nađene vrijednosti aflatoksina iznad dozvoljenih.

I u slučaju mesa, prema prvim procjenama, ne postoji rizik za potrošače, a sva gazdinstva koja su kupila zaraženu stočnu hranu su podvrgnuta strogoj kontroli, istaklo je ministarstvo.

Špigl podsjeća da je problem sa aflatoksinom u mlijeku u zemljama Balkana u centru pažnje još od početka februara. Dodaje se da je raspravu o bezbjednosti namirnica dodatno podgrijala i afera sa konjskim mesom koje je, sa lažnom deklaracijom, prodavano u nizu evropskih zemalja.

Njemački parlament je 28. februara uveče odlučio da ubuduće javnost mora da bude obaviještena ne samo kada postoji sumnja u ugrožavanje zdravlja građana namirnicama, već i kada postoji opravdana sumnja da neko u toj oblasti obmanjuje javnost, podsjeća Špigl.

Bonus video: