Hoće da se izjasne o sporazumu o imenu Makedonije: Sjeverni Grci traže referendum

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici opštinskih savjeta grčkog regiona centralne Makedonije, predsjednici udruženja opština iz cijele Grčke, uz prisustvo episkopa, predstavnici komora i univerziteta
0 komentar(a)
Sjeverni Grci, Foto: Reuters
Sjeverni Grci, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 11:33h

Predstavnici uprava i opština sjevernog dijela Grčke zahtijevaju održavanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili za ili protiv sporazuma o novom imenu Makedonije, koji su sredinom mjeseca potpisali predstavnici Atine i Skoplja.

Na proširenom sastanku održanom u Solunu, u organizaciji Regionalnog savjeta centralne Makedonije, donijeta je o tome rezolucija, koja će biti dostavljena grčkoj vladi i svim političkim partijama, prenosi Tanjug.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici opštinskih savjeta grčkog regiona centralne Makedonije, predsjednici udruženja opština iz cijele Grčke, uz prisustvo episkopa, predstavnici komora i univerziteta.

U rezoluciji se navodi da je sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, potpisan 17. juna na grčkom dijelu Prespanskog jezera, "veoma ozbiljan diplomatski i nacionalni poraz i ima štetan uticaj na interese i budućnost zemlje i grčkog naroda".

Ističe se da grčka vlada u prošlosti nije priznavala makedonsku nacionalnost i makedonski jezik, jer ih je smatrala korijenom iredentizma Makedonije, kako je oni oduvijek nazivaju "sjeverni susjed".

Lokalne vlasti grčke pokrajine Makedonije kažu da se ne slažu sa potpisanim sporazumom i pozivaju vladu i političke stranke da ne bude ratifikovan u grčkom parlamentu.

Oni zahtijevaju i da grčka vlada o toj inicijativi informiše domaću javnost, lidere stranih zemalja i šefove međunarodnih organizacija.

"Tražimo od vlade da održi referendum o "prespanskom sporazumu" kako bi građani na zakonit način prihvatili ili odbili njegovu ratifikaciju o tom, kako kažu, važnom nacionalnom pitanju, koje se tiče i istorije i kulture Grčke", javila je MIA.

Sjednici je prisustvovalo 258 predstavnika lokalnih samouprava sa sjevera Grčke, 15 biskupa i 90 predstavnika različitih institucija.

Bonus video: