Vlada Srbije podigla nivo dozvoljenog aflatoksina u mlijeku

Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mlijeka u dvije trećine svijeta
13 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Zoran Đurić
Mlijeko, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.02.2013. 16:59h

Vlada Srbije odlučila je da promijeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mlijeku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, piše B92.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posljedica po zdravlje i podsjetio da je ta količina aflatoksina bila dozvoljena do prije dvije godine.

Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mlijeka u dvije trećine svijeta, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mjere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slijede izmjene Zakona o bezbjednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

Ministar je objasnio da donošenje novog pravilnika o aflatoksinu nije bila obaveza Srbije, već prepisivanje propisa EU, i podsjetio da taj standard koji propisuje količine aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu imaju Rusija, SAD, Brazil, Argentina, Indija, a u EU Bugarska i još neke zemlje.

Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mlijeko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbjedno, da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno.

Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5.
0,5 mikrograma aflatoksina je potpuno bezbedno - Goran Knežević (Tanjug, arhiva)
0,5 mikrograma aflatoksina je potpuno bezbedno - Goran Knežević (Tanjug, arhiva)

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje. On je podsetio da je ta količina aflatoksina bila dozvoljena do pre dve godine.

Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta, rekao je Knežević na konferenciji za novinare. On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi. Ministar je objasnio da donošenje novog pravilnika o aflatoksinu nije bila obaveza Srbije, već prepisivanje propisa EU, i podsetio da taj standard koji propisuje količine aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu imaju Rusija, SAD, Brazil, Argentina, Indija, a u EU Bugarska i još neke zemlje. Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mleko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno, da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno.

Bonus video: