Bendikt XVI i zvanično bivši papa: Helikopterom otišao u Kastel Gandolf

Benedikt XVI je u obraćanju kardinalima pozvao Katoličku crkvu da jedinstveno stane uz njegovog nasljednika
50 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 20:00h

Papa Benedikt XVI oko 17h helikopterom je napustio Vatikan i uputio se prema Kastel Gandolfu, koji je udaljen svega 25 kilometara, gdje je proveo posljednje sate pontifikata, a u 20h je i zvanično postao bivši papa.

Istorijski odlazak pape Benedikta iz Vatikana ispratile su hiljade ljudi i dok su oni pogledima pratili let, helikopter sa zastavom Vatikana je simbolično napravio nekoliko krugova iznad Trga Svetog Petra, a potom se uputio ka Kastel Gandolfu.

Reporteri TV mreže CNN - koji je, kao i BBC, ali i HRT, direktno prenosio odlazak Benedikta XVI iz Vatikana od trenutka polijetanja helikoptera sa vatikanskog helidoroma koji se nalazi u zapadnom dijelu kompleksa - kažu da nisu mogli ni da pretpostave da će sve izgledati tako dramatično.

Neposredno pred polijetanje, papa je napisao posljednju poruku na Tviteru, u kojoj je kazao: "Hvala vam na vašoj ljubavi i podršci, želim vam da uvijek osjetite sreću koja dolazi od stavljanja Hrista u središte vašeg života".

Inače, posljednjeg dana pontifikata, papa Benedikt XVI je u obraćanju kardinalima pozvao Katoličku crkvu da jedinstveno stane uz njegovog nasljednika i obećao svoju "bezuslovnu" poslušnost novom papi.

"Nastaviću da budem blizu vas u molitvama, posebno u narednih nekoliko dana kada budete birali novog papu kome danas objavljujem bezuslovno uvažavanje i poslušnost", rekao je odlazeći papa.

"U ovih proteklih osam godina mi smo proživjeli prekrasne trenutke obasjane svjetlošću na putu vjere, kao i momente kada su tamni oblaci prekrivali nebo", rekao je Benedikt XVI kardinalima koji su se okupili na oproštajnom sastanku.

Na sastanku su bili i kardinali koji će činiti konklavu koja bira naslijednika Benedikta XVI koji je sredinom mjeseca svojevoljno odlučio da napusti pontifikat. "Pokušali smo da služimo Hristu i Crkvi", rekao je papa.

Odluka o izboru novog pape očekuje se sredinom marta kako bi Uskrs proveo sa vjernicima. Katolička crkva ove godine Uskrs slavi 31. marta.

U svom posljednjem obraćanju javnosti papa Benedikt XVI je sa balkona papske ljetnje rezidencije u Kastel Gandolfu pozdravio nekoliko hiljada vernika i zahvalivši se poručio da on više nije papa.

"Dragi prijatelji, srećan sam što uživam vaše simpatije, prijateljstvo i pažnju... Ovo je drugačiji dan za mene nego svi raniji dani... Ja više nisam papa, ali ostajem u Crkvi.. Ja sam jednostavno hodočasnik koji završava svoj put na ovoj zemlji", rekao je Benedikt XVI

Bilo je to veoma emotivno posljednje obraćanje, posljednjeg dana pontifikata pape Benedikta XVI.

Inače, po dolasku u Kastel Gandolfo papa Benedikt XVI ušao je u svoj papamobil kojim se odvezao do vile gde će provesti posljednje sate pontifikata, ali i naredne dane do završetka obnove manastira u kome će biti stalno nastanjen.

Papu Benedikta su u Kastel Gandolfu dočekali gradonačelnik i sveštenstvo.

U međuvremenu portparol Vatikana je saopštio da će se konklava za izbor novog pape sastati 11. marta.

Posljednje obraćanje: Papa se oprašta od vjernika >>>

Galerija

Bonus video: