Alenka Bratušek novi mandatar slovenačke vlade

Slovenački parlament izglasao nepovjerenje vladi, novi mandatar obećao da neće biti grčkog scenarija
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 08:34h

Slovenački parlament izglasao je sinoć nepovjerenje premijeru Janezu Janši i dodijelio mandat finansijskoj ekspertkinji iz lijevog centra, na vrhuncu najgore krize koja je državu zadesila tokom 22 godine nezavisnosti.

Nova vlada će imati zadatak da se izbori protiv dramatičnog pada koji je Sloveniju transformisao od zvijezde postkomunističke tranzicije u najnovijeg kandidata eurozone za finansijsko spasavanje.

Usljed najviše stope nezaposlenosti u posljednjih 14 godina i sa bankarskim sektorom pristisnutim lošim kreditima, parlament je sa 55 naprema 33 izglasao „konstruktivno nepovjerenje“ vladi predvođenoj konzervativcima.

Ako uspije da sastavi kabinet, 42-godišnja Alenka Bratušek iz opozicione stranke Pozitivna Slovenija, postaće prva šefica vlade u Sloveniji.

U obraćanju parlamentu ranije juče, ona se usprotivila dodatnim mjerama štednje, citirajući laureata Nobelove nagrade za ekonomiju Džozefa Štiglica, upoređujući tu strategiju sa „terapijom iz srednjeg vijeka“.

„Isisivate krv i ako pacijentu nije bolje, nastavite da isisavate”, rekla je Bratušek.

„Naš prioritet je rast i zaposlenost, što svakom donosi dobrobit...jasno poručujem – u Sloveniji neće biti grčkog scenarija”.

Janša (54) je postao premijer u februaru 2012. nakon što je njegovom prethodniku iz lijevog centra Borutu Pahoru izglasano nepovjerenje.

Janši je teško išla primjena strukturnih reformi i mjera štednje, ali mu je najjači udarac zadala komisija za sprečavanje korupcije, koja ga je optužila za sukob interesa i neprijavljivanje promjene imovinskog stanja.

Tada su tri stranke napustile njegovu petočlanu koaliciju a vladi je ostala samo trećina mjesta u parlamentu.

Te optužbe i bijes zbog mjera štednje izazvale su masovne proteste širom zemlje.

Suočeni sa prijetnjom drugih vanrednih izbora za godinu dana, socijaldemokrate i dva bivša Janšina saveznika postigli su dogovor sa Bratušek da joj dodijele jednogodišnji mandat, uz opciju da predvodi vladu do izbora 2015.

Za neke Slovence, koji od novembra protestuju protiv korupcije i političke elite, promjena premijera je samo smokvin list

Bratušek će imati dvije nedjelje da parlamentu predstavi sastav novog kabineta, a ako ne uspije da obezbijedi koalicione partnere, predsjednik Borut Pahor može odlučiti da raspiše prijevremene izbore.

Za neke Slovence, koji od novembra protestuju protiv korupcije i političke elite, promjena premijera je samo smokvin list.

„Ako zasuču rukave, možda i uspiju”, rekao je Rojetersu ljubljanski penzioner Drago Ikič. „Ali ako omanu, onda bi svi političari trebalo da se povuku i raspišu prijevremene izbore.“

„Loša banka“

Bratušek je u ministarstvu finansija nadzirala državni budžet šest godina prije ulaska u parlament, u decembru 2011. Međutim, imajući u vidu političke razlike u novoj koaliciji - u kojoj bi se udružile Građanska lista desnog centra i stranka penzionera Desus iz prethodne vlade sa dvije opozicione stranke lijevog centra – malo je vjerovatno da će vladati bez turbulencija.

Pozitivna Slovenija Alenke Bratušek i socijaldemokrate su se usprotivili planu Janšine vlade za osnivanje „loše banke“, gdje bi se izdvajali loši krediti, kako bi se lokalnim bankama omogućilo da budu dokapitalizovane i prodate.

Član odbora Evropske centralne banke Jerg Asmusen izjavio je u ponedjeljak da je loša banka prioritet ako Slovenija želi da zadrži pristup stranom finansiranju. Procjenjuje se da bi Sloveniji bila potrebno do pet miliona eura, uglavnom za pomoć bankama.

Iako malo u poređenju sa Grčkom ili Irskom, Rojters navodi da bi izbavljenje bilo politički nezgodno dok se eurozona muči sa finansijskim nevoljama Španije, Italije, Portugala i Kipra. Samoj Sloveniji bi bilo puno teže, jer bi vlada morala da dodatno skreše potrošnju i broj radnih mjesta, ali pod međunarodnim nadzorom.

Galerija

Bonus video: