Grilo isključuje ulazak u koalicionu vladu u Italiji

Grilo je istakao da ne želi da se pridruži bilo kojoj formaciji i da namjerava da glasa od slučaja do slučaja za reforme
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 18:55h

"Pokret pet zvjezdica" (M5S) koji je osvojio četvrtinu glasova na italijanskim parlamentarnim izborima neće podržati ni jednu vladu, napisao je danas vođa ovog pokreta, komičar Bepe Grilo (Beppe Grillo) na svom blogu.

Bepe Grilo je rekao da njegov pokret neće izglasati povjerenje lijevoj Demokratskoj stranci a ni drugim strankama koje pokušavaju da privole predstavnike pokreta da im se pridruže poslije neizvjesnih rezultata izbora.

Grilo je rekao da će njegov pokret, treći po snazi u parlamentu, sa 109 poslanika i 54 senatora, "glasati za zakone koji podržavaju njegov program, bez obzira na to ko ih predlaže".

Jedna od mogućnosti koja se pominje za izlazak Italije iz postizbornog političkog ćorsokaka je da bi lijeva koalicija koja ima većinu u donjem domu i manjinu u Senatu mogla da dobije podršku Grilovog Pokreta u parlamentu.

Šef ljevice Pjerluiđi Berzani "politički nas uznemirava. Danima daje Pokretu nepristojne ponude umjesto da digne ruke od toga, kao što bi uradio bilo ko na njegovom mjestu", napisao je Grilo na svom blogu.

Berzani, kandidat ljevice za premijera, juče se obratio "Pokretu pet zvjezdica" i pomenuo pitanja koja su njima važna, kao što su reforma institucija, moralnost i odbrana siromašnih, i pozvao Bepa Grila da kaže "šta želi za zemlju".

Grilo je i tada istakao da ne želi da se pridruži bilo kojoj formaciji i da namjerava da glasa od slučaja do slučaja za reforme.

Politička neizvjesnost u Italji utiče na nestabilnost finansijskih tržišta širom svijeta. Za sada Berzani odbija ponudu konzervativaca bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koji su drugi po snazi u parlamentu, da formiraju "veliku koaliciju".

Galerija

Bonus video: