Bratušek umjesto Janše

Bratušek njene stranačke kolege opisuju kao iskusnu menadžerku za finansijska pitanja i energičnu osobu koja bi željela da promijeni negativni trend kretanja u privredi Slovenije
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 11:35h

Parlament Slovenije počeo je vanredno zasijedanje na kraju kojeg će glasati o imenovanju Alenke Bratušek za mandatarku vlade, čime će se izglasati nepovjerenje sadašnjoj vladi i premijeru Janezu Janši.

Prvo će se glasati o predlogu četiri stranke koje podržavaju izbor nove mandatarke o tome da se za novog predsjednika parlamenta izabere Janko Veber iz stranke Socijalnih demokrata (SD), dok se glasanje o Bratušek kao mandatarki očekuje kasno večeras.

Ona će u jednosatnom nastupu predstaviti svoj program, a za izbor joj je potrebno najmanje 46 od 90 glasova zastupnika, koliko ih je u parlamentu.

Njen izbor, koji bi trebao da bude uvod u razgovore o formiranju prelazne vlade koja bi vodila državu najmanje godinu dana, podržavaju njena Pozitivna Slovenija (PS), Građanska lista (GL), Socijalni demokrati (SD) i Demokratska stranka penzionera (DESUS), sa ukupno 49 glasova, a vjeruje se da će izbor Bratušek podržati i neki nezavisni zastupnici.

Predsjednik kluba Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko kazao je da je jedini cilj dvije stranke koje su izašle iz koalicije premijera Janeza Janše i dvije stranaka opozicije koje zajedno podržavaju kandidaturu Bratušek "razgraditi ono što je godinu napornim radom stvarala Janšina vlada".

Tanko je rekao da se u novu vladu žele povezati stranke koje nemaju zajednički program i da im je jedini cilj rušenje sadašnje vlade.

Janez Janša

Za skandal sa Janšinom imovinskom karticom, koja je dovela do zahtjeva da Janša mora da ode sa mjesta premijera, što je izazvalo osipanje njegove koalicije jer je to odbio da uradi, Tanko je rekao da je to bio "planirani napad iz zasjede" na sadašnju vladu.

Mediji u Sloveniji ocjenjuju da je izbor Bratušek za mandatarku za sastav nove vlade vjerovatan, ali ostaju dileme u kojem bi roku mogla da sastavi vladu i hoće li joj to uopšte uspjeti ili će se ponovo razmišljati o brzom održavanju prijevremenih izbora kako bi se završila višemjesečna politička kriza.

Ako bude izabrana za mandatarku i uspije li da sastavi vladu, Bratušek će biti prva žena na tako visokoj poziciji u izvršnoj vlasti. Na čelu svih devet dosadašnjih vlada u Sloveniji bili su muškarci.

Bratušek njene stranačke kolege opisuju kao iskusnu menadžerku za finansijska pitanja i energičnu osobu koja bi željela da promijeni negativni trend kretanja u privredi Slovenije i bankarskom sistemu.

Galerija

Bonus video: