Posljednje obraćanje: Papa se oprašta od vjernika

osljednja javna audijencija Benedikta XVI održava se na otvorenom, iako to nije uobičajeno zimi
1 komentar(a)
Papa Benedikt, Foto: Beta/AP
Papa Benedikt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.02.2013. 10:42h

Papa Benedikt XVI, koji se u četvrtak povlači sa dužnosti, obraća se posljednji put vernicima na Trgu Svetog Petra, gde se okupilo više desetina hiljada ljudi.

Posljednja javna audijencija Benedikta XVI održava se na otvorenom, iako to nije uobičajeno zimi, a kako navode mediji trg je krcat i očekuje se oko 200.000 ljudi.

Nakon obraćanja, papa će još jedan dan biti na funkciji, nakon čega će postati prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se povukao u posljednjih 600 godina. Nosiće titulu "papa emeritus" (počasni).

Papa je stigao u "papamobilu" mašući okupljenim vjernicima, koji su ga pozdravljali aplauzima i uzvicima "Benedito!".

Kako je objavljeno, nakon obraćanja neće biti tradicionalnog ljubljenja ruke, jer papa smatra da "nije dobro da u ovim okolnostima favorizuje nekog, a da neko drugi ne dobije šansu da mu priđe".

Uz novu titulu, papa će moći da i dalje nosi papsku odoru bijele boje, ali ne i crvene cipele, objavio je Vatikan, dok ima zabrinutosti zbog mogućeg sukoba budućeg, "vladajućeg" pape i počasnog, Bendikta.

Benedikt je jasno poručio da se povlači u miran život molitve i meditacije "skriven od svijeta", međutim, u Vatikanu, on će i dalje biti veoma prisutan jer je njegov novi dom odmah uz ulaz u Radio Vatikan, s divnim pogledom na kupolu glavne crkve, bazilike Svetog Petra.

Prvi sastanak svih 115 kardinala mladjih od 80 godina o tome ko će biti novi papa, mogao bi se održati već u ponedjeljak u Rimu, ali to će se znati tek kada zvaničan poziv bude poslat u petak.

U četvrtak ujutro, papa se sastaje sa svojim kardinalima i popodne, u 17.00 sati, helikopterom putuje u Kastel Gandolfo, rezidenciju pape južno od Rima. Tamo će s balkona pozdraviti parohijane što će biti njegov poslednji javni čin kao pape.

Bonus video: