Bersani: Nalazimo se u dramatičnoj situaciji

Francuska i Njemačka su pozvale na nastavak reformi a Španija je rezultat opisala kao „skok u prazno“
51 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 21:24h

Zastoj između blokova desnog i lijevog centra nakon parlamentarnih izbora u Italiji izazvao je napetost među evropskim političarima i tržištima.

U prvom govoru nakon izbora, lider lijevog centra Pjer Luiđi Bersani je rekao: „Svjesni smo da se nalazimo u dramatičnoj situaciji, svjesni smo rizika sa kojima je Italija suočena.”

Bersani se nije izjasnio koga bi želio za partnera u vladi, poručivši da bi sve stranke trebalo da preuzmu odgovornost za zemlju.

Francuska i Njemačka su pozvale na nastavak reformi a Španija je rezultat opisala kao „skok u prazno“.

Lider desnog centra Silvio Berluskoni je nagovijestio mogućnost razmatranja veoma neobičnog saveza sa njegovim protivnicima iz lijevog centra.

Protestni pokret na čelu sa komičarom Bepe Grilom osvojio je 25 odsto, a blok centra, koji predvodi odlazeći premijer Mario Monti, je tek na četvrtom mjestu sa oko 10 odsto glasova.

Ishod izbora, održanih u vrijeme duboke recesije i bolnih mjera štednje, toliko je tijesan između dva glavna bloka da je margina pobjede, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, manja od jedan odsto u oba doma parlamenta.

Alternativa su novi izbori odmah ili za nekoliko mjeseci, iako su i Berluskoni i Bersani ukazali da bi željeli da to izbjegnu.

Portparol Evropske komisije Olivije Baji rekao je da EU od Italije očekuje da „poštuje svoje obaveze“ u vezi sa dugom i smanjenjem deficita, i drugim strukturnim reformama.

„Komisija ima puno povjerenje u italijansku demokratiju i...blisko će sarađivati sa budućom vladom na pokretanju rasta i otvaranju radnih mjesta u Italiji.“

Francuski ministar finansija Pjer Moskovisi je kazao da rezultat „stvara probleme“ ali da neće podriti jedinstvenu evropsku valutu.

Njemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je pozvao Italiju da nastavi reforme i na „što brže“ formiranje vlade.

Alternativa su novi izbori odmah ili za nekoliko mjeseci, iako su i Berluskoni i Bersani ukazali da bi željeli da to izbjegnu

Međutim, njegov španski kolega je rekao da postoji „krajnja zabrinutost“ zbog finansijskih posljedica.

„Ovo je skok u prazno sa pozitivnim posljedicama za nikoga“, rekao je Žoze Manuel Garsija-Margaljo, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

Vrijednost akcija i eura je opala po objavljivanju rezultata, usljed zabrinutosti da će program reformi biti odložen.

Berluskoni je rekao da bi svi trebalo da razmisle o tome šta dalje činiti kako bi se izbjegli novi izbori.

„Italija mora imati vladu. Svi moraju biti spremni da se žrtvuju.“

Dodao je da neće praviti dogovor sa Montijevim centrističkim blokom, rekavši da je slab učinak premijera rezultat nezadovoljstva naroda njegovim mjerama štednje.

Ovaj milijarder i šoumen se ponovo oporavio od skandala i poniženja. Ankete i analitičari uoči izbora su predviđali da će ga njegovi protivnici iz lijevog centra potući i da će na kraju nestati sa političke scene.

Umjesto toga, Berluskoni je uz Grila jedan od najvećih dobitnika.

Pokret pet zvjedica je dobio više od četvrtine glasova i tako postao najpopularnija pojedinačna stranka u donjem domu.

To je izuzetan uspjeh populiste Grila, koji je tokom kampanje bombardovao uvredama diskreditovanu političku elitu.

Bersani, lider Demokratske stranke, ima težak zadatak da pokuša formirati „veliku koaliciju“ sa Berluskonijem, kojeg optužuje da je uništio državu, ili da se dogovori sa Grilom, koji je potpuna nepoznanica u konvencionalnoj politici.

Grilo je rekao da vjeruje da sljedeća vlada neće trajati duže od šest mjeseci.

„Neće biti u stanju da vladaju,“ rekao je novinarima. „Sa ili bez mog učešća, neće moći da vladaju.“

Poručio je da će raditi sa svakim ko podržava njegove političke predloge, koji se kreću od mjera protiv korupcije do podrške obnovljivoj energiji, ali je odbacio navode o ulasku u neku formalnu koaliciju: „Nije vrijeme za priču o savezima...sistem je već pao,“ rekao je.

Grilo je rekao da vjeruje da sljedeća vlada neće trajati duže od šest mjeseci

Monti se sastao sa guvernerom centralne banke, ministrom ekonomije i ministrom za evropske poslove, što se tumači kao znak zabrinutosti u vrhu zbog posljedica izbora na ekonomiju.

Bivši komesar EU i njegov tim tehnokrata predvodiće državu do izbora nove administracije.

Birači nisu odbacili samo način na koji se vodi politika u Italiji, već i mjere štednje koje zagovara Brisel u cilju spasavanja jedinstvene valute.

Više od polovine onih koji su glasali podržali su stranke koje su otvoreno kritikovale politiku Njemačke prema ostatku Evrope.

Biznismeni obeshrabreni

Od bankara, preko dizajnera sportskih auta do proizvođača pašte, poslovne lidere Italije je šokirao rezultat izbora koji bi mogao odložiti reforme od vitalnog značaja za oživljavanje privrede. „Kakva zbrka!” rekao je jedan od vodećih bankara. „Šokiran sam," rekao je Rojtersu, sumirajući rasprostranjeno raspoloženje. „Ovo je vjerovatno najgori mogući scenario,” rekao je Frančesko Divela, čija je porodica počela da prodaje paštu pod istoimenim brendom 1890. u Pulji.

Kazao je da je Italiji potrebna snažna vlada da se bori protiv opstrukcija za koje mnogi u poslovnom svijetu smatraju da guše ekonomiju – rigidno tržište rada, visoki porezi, nekonkurentni uslužni sektor, birokratija i sve starija infrastruktura. I Silvija Pjetra Angorija, izvršnog direktora Pininfarine, koja dizajnira sportske automobile „ferari” od 1950, brine neizvjesnost.

„Kompaniji koje je konkurentna na globalnim tržištima, poput „Pininfarine”, potrebna je podrška stabilne vlade koja uliva povjerenje i u stanju je da donosi dugoročne odluke." Malo ko vjeruje da je opcija formiranja velike lijevo-desne koalicije održivo rješenje koje može trajati duže od nekoliko mjeseci.

„Ne vidim svjetlo na kraju tunela,” rekao je Luiđi Moreli, vlasnik kompanije za preradu papira u Bariju, čija je prodaja opala za 40 odsto za dvije godine. „Razmišljam čak da preselim kompaniju u inostranstvo”, rekao je za Rojters.

Galerija

Bonus video: