"papa emeritus"

Benedikt XVI će zadržati titulu "Njegova svetost"

Benedikt XVI će vratiti svoj zlatni prsten, simbol papinskog položaja, a njegov lični pečat biće uništen
194 pregleda 0 komentar(a)
papa, Benedikt XVI, Foto: Beta/AP
papa, Benedikt XVI, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2013. 17:49h

Papa Benedikt XVI će poslije povlačenja imati titulu "papa emeritus" i počasno zvanje "Njegova svetost", saopštili su u utorak vatikanski zvaničnici.

On će zadržati svoje papinsko ime Benedikt XVI i neće se vratiti na svjetovno ime Džozef Racinger.

Nosiće bijelu odoru bez plašta i posebnih dekoracija, javila je Al-Jazeera.

Benedikt XVI će vratiti svoj zlatni prsten, simbol papinskog položaja, a njegov lični pečat biće uništen, kako nalaže tradicija.

On više neće nositi specijalno izrađene cipele crvene boje, nego braon cipele, koje mu je napravio obućar iz Meksika tokom posjete poglavara Katoličke crkve toj zemlji prošle godine.

Benedikt XVI više neće nositi specijalno izrađene cipele crvene boje, nego braon cipele, koje mu je napravio obućar iz Meksika

Ostavka Benedikta XVI, koja stupa na snagu 28. februara, prva je koju je podnio jedan papa u posljednjih skoro 600 godina.

Dopisnici javljaju da će papa provesti svoje posljednje sate na funkciji u vatikanskoj rezidenciji, gdje će se oprostiti od kardinala koji su mi bili najbliži saradnici u osam godina njegovog pontifikata.

Benediktova arhiva ličnih dokumenata biće zapakovana u četvrtak u 20 sati, a švajcarska garda na dužnosti u njegovoj rezidenciji u zamku Castel Gandolfo biće raspuštena i zamijeniće je vatikanska policija.

Time će formalno biti okončan Benediktov mandat i počeće period tranzicije do izbora novog pape sljedećeg mjeseca.

Članovi Kardinalskog kolegijuma sastaće se 4. marta i odlučiti kada će početi konklava, onosno sastanak na kojem se u tajnosti bira novi poglavar Katoličke crkve.

Preporučujemo za Vas