EU Ukrajini: Ne može i unija s Rusijom i sporazum s EU

"Jedna zemlja ne može istovremeno da bude članica carinske unije i da bude u zajedničkoj zoni slobodne trgovine s Evropskom unijom..." rekao je Barozo
0 komentar(a)
Rompej, Janukovič i Barozo, Foto: Rojters
Rompej, Janukovič i Barozo, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.02.2013. 17:58h

Lideri Evropske unije danas su predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču neuvijeno poručili da treba da bira između carinske unije s Rusijom i sporazuma o slobodnoj trgovini s EU - da ne može da ima i jedno i drugo.

Ukrajinski predsjednik Janukovič danas učestvuje na samitu EU-Ukrajina na kojem bi evropski lideri trebalo da ocijene napredak Kijeva u približavanju EU. Glavni cilj je potpisivanje sporazuma o eurointegracijama Ukrajine.

"Jedna zemlja ne može istovremeno da bude članica carinske unije i da bude u zajedničkoj zoni slobodne trgovine s Evropskom unijom. To nije moguće", rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Pored toga Barozo i predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej rekli su da Ukrajina mora da sprovede brze reforme, uključujući i reformu pravosuđa, ako želi da potpiše sporazum o pridruživanju s Unijom u novembru.

Odnosi Ukrajine i Brisela prolaze kroz ozbiljnu krizu. Evropska unija zamjera ukrajinskom predsjedniku da zemlja nazaduje u demokratskim procesima od njegovog dolaska na vlast prije tri godine, a jedan od spornih tema je i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koja je u zatvoru.

Timošenko je osuđena 2011. na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. Njoj se takođe odvojeno sudi zbog utaje poreza, a u januaru je optužena i da je naredila ubistvo jednog poslanika 1996. Ona te optužbe odbacuje i kaže da su politički motivisane.

Bonus video: