Papino posljednje obraćanje u sjenci skandala

Bendikt je rekao će ubuduće služiti crkvi sa istom posvećenošću kao i do sada samo na način koji je prikladniji njegovim godinama i snazi
78 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 21:14h

Papa Benedikt XVI je u posljednjem nedjeljnom obraćanju poručio vjernicima na prepunom Trgu svetog Petra da je prva papska abdikacija u 600 godina bila „božija volja“ i insistirao da ne „napušta“ Katoličku crkvu.

Papino obraćanje našlo se u sjenci pisanja britanskog lista „Observer“ da je jedan od kardinala koji će birati nasljednika Benedikta XVI optužen za „neprikladno ponašanje“ prema mlađim sveštenicima tokom 1980-ih. Uoči izbora novog pape, grupa američkih katolika zatražila je od jednog kardinala da ne učestvuje u glasanju u Vatikanu zbog njegovog udjela u zataškivanju slučajeva seksalnog zlostavljanja od strane sveštenika u Sjedinjenim Državama.

Benedikt je, međutim, stao u odbranu svoje šokantne odluke da se povuče zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja. Desetine hiljada okupljenih dočekalo je papu porukom podrške „Viva il papa!“ (Živio papa).

„Gospod me je pozvao da se popnem na planinu, da se još više posvetim molitvi i meditaciji“, rekao je papa sa prozora svoje rezidencije u Apostolskoj palati u Vatikanu.

„Ali to ne znači da ću napustiti Crkvu. Ako Bog to traži od mene, to je onda zato da bih mogao da nastavim da joj služim istim intenzitetom i istom ljubavlju, kao što sam činio i do sada“, poručio je papa, naglasivši da će služiti Crkvi „na način koji više priliči mojim godinama i mojoj snazi“.

Dok je govorio, dva od 117 karinala koji će uskoro ući u Konklavu kako bi izabrala novog lidera 1,2 milijarde katolika širom svijeta našla su se na meti burnih reakcija.

Najviši britanski katolički zvaničnik, edinburški kardinal Kit Obrajen, odbacio je optužbe objavljene u listu „Osberver“ da je u prošlosti bio umiješan u „neprikladno ponašanje“.

List navodi da su trojica sveštenika i jedan bivši sveštenik Vatikanu prijavili Obrajena, poznatog po oštrom stavu protiv homoseksualaca, zahtijevajući njegovu ostavku i da ne učestvuje u izboru za novog papu.

Obrajen je drugi kardinal koji se našao na „meti“ uoči Konklave, gdje 117 „prinčeva Crkve“ mlađih od 80 godina među sobom bira novog papu.

Katolički aktivisti su u subotu zatražili od kardinala Rodžera Mehonija da ne učestvuje u Konklavi kako ne bi uvrijedio žrtve seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika dok je on bio nadbiskup Los Anđelesa.

Mahoni, nadbiskup Los Anđelesa od 1986. do 2011, štitio je svešenike i druge zlostavljače od istraga, pokazali su otkriveni interni crkveni dokumenti.

Papa će u srijedu održati posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra dok će se u četvrtak sastati sa kardinalima. Zatim će napustiti Vatikan, čime će biti okončano njegovo osmogodišnje papinstvo.

Galerija

Bonus video: