U Madridu 45 povrijeđenih, 40 privedenih poslije protesta

Kako je saopštila madridska policija, protest je u cjelini protekao bez incidenata, a neredi su počeli kada je većina demonstranata počela da se razilazi
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 16:10h

U neredima koji su izbili poslije sinoćnjih protesta protiv mjera ekonomske politike vlade Marijana Rahoja u Madridu, povrijeđeno je 45 osoba od čega 12 policajaca a privedeno je 40 radikalnih demonstranata.

Kako je saopštila madridska policija, protest je u cjelini protekao bez incidenata, a neredi su počeli kada je većina demonstranata počela da se razilazi.

Radikalno nastrojeni demonstranti su tada počeli da pale automobilske gume i kante za smeće, lomeći stolice i stolove u kafeima, zbog čega je policija upotrijebila pendreke, prenio je Itar-Tas s. U subotu su desetine hiljada Španaca u 80 gradova učestvovali u protestima protiv vladine ekonomske politike, a najmasovniji marš bio je organizovan u Madridu.

Centralni trg u Madridu preplavljen demonstrantima

Ruska agencija prenosi da demonstranti smatraju da su pritisak međunarodnog tržišta, zaduženost zemlje i korupcija izazvali najveću krizu posljednjih decenija.

"Ovaj dan nije izabran slučajno - prije 32 godine Španci su izašli na ulicu da bi zaštili demokratiju od vojske, sada se borimo protiv samovolje finansijera", saopštili su organizatori iz Građanskog talasa, na čiji poziv je u protestima učestvovalo više od 300 različitih grupa i organizacija.

Demonstracije u Španiji su postale redovna pojava otkako je konzervativna vlada usvojila mjere štednje radi smanjenja budžetskog deficita. Španski premijer Marijano Rahoj uveo je najveća kresanja budžeta pokušavajući da ubijedi investitore da Španija može da se izvuče iz krize bez međunarodne pomoći.

Prvi dan protesta prošao mirno

Uz pozive da Vlada podnese ostavku nekoliko desetina hiljada demonstranata protiv mjera štednje i korupcije preplavilo je Madrid, dok Španiju potresaju nezaposlenost i recesija.

Uz povike "ostavka" većina je nosila transparente sa natpisima "ne" koji režu makaze.

Nošeni su i transparenti na kojima se premijer Marian Rahoja poziva da podnese ostavku, ili je isticano "ne" diktaturama banaka, prenosi AFP.

Učesnici protesta su se žalili na korupciju i pad kvalitete zdravstvenog sistema.

Jedan ljekar je kazao da ga zabrinjava što vlada ne obraća pažnju na proteste iako su se ujedinili ljekari, vatrogasci i rudari.

Osim u Madridu protestvovalo se u desetak gradova, a više hiljada ljudi se okupilo u Barceloni, Valensiji i Sevilji.

Među okupljenima u Madridu bio je veliki broj radnika avio kompanije Iberija, koja planira da ukine 3.800 radnih mjesta.

Bijes okupljenih je izazvala politika štednje koju godinu dana sprovodi vlada Rahoja, a koja do 2014. planira da pokrije dug od 150 milijardi eura.

Galerija

Bonus video: