OSIPANJE KOALICIJE

Žena stiže na čelo vlade Slovenije: Podržaće Bratušek da se riješe Janše

U srijedu izglasavanje nepovjerenja slovenačkom premijeru, prvi put će na čelu vlade biti žena
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 21:00h

Najveća slovenačka opoziciona partija pozvala je da se iduće nedjelje održi „konstruktivno izglasavanje nepovjerenja“ kojim bi bio smijenjen konzervativni lider Janez Janša, čija se parlamentarna većina osipa pošto je više partija napustilo vladajuću koaliciju.

Partija lijevog centra Pozitivna Slovenija (PS), koja je ranije imenovala svoju kandidatkinju za premijersko mjesto, eksperta za finansije Alenku Bratušek, pokrenula je inicijativu da se glasanje održi na vanrednoj sjednici parlamenta u srijedu.

To bi omogućilo da se u jednom glasanju smijeni premijer i izglasa njegov zamjenik, naveo je Rojters.

Praktično je sigurno da će Bratušek biti izabrana, pošto je PS već obezbijedila podršku ostalih opozicionih partija.

Janša, čija je reputacija poljuljana korupcionaškim skandalom, izgubio je juče drugog koalicionog partnera pošto ga je zvanično napustila Demokratska stranka penzionera (Desus).

Ministar spoljnih poslova Slovenije i predsjednik Desusa, Karel Erjavec i ministar zdravlja Tomaž Gantar podnijeli su juče ostavke.

„Izjave o ostavkama su već napisane i Janša će sa njima biti i zvanično upoznat“, rekao je Erjavec na konferenciji za novinare.

Vladu je ranije napustila Građanska lista, a to je najavila i Narodna stranka čija će dva ministra podnijeti ostavke u ponedjeljak.

Poslije povlačenja tri stranke iz petočlane koalicije, Janšina vlada će imati podršku samo 30 od 90 poslanika u skupštini, što joj neće dozvoljavati da učinkovito vlada.

Opozicione partije su se dogovorile da Bratušek pozove na glasanje o povjerenju pošto provede godinu na premijerskom mjestu, što bi parlamentu omogućilo da je smijeni i pokrene prijevremene izbore. Redovni izbori bi trebalo da se održe krajem 2015.

„Postoji mogućnost da Bratušek bude izglasana jer stranke prosto žele da se oslobode Janše“, kazala je Rojtersu analitičarka Meta Roglič.

Desus, Socijaldemokratska partija lijevog centra i Građanska lista iz redova desnog centra potvrdili su ranije juče da će podržati Alenku Bratušek, pošto je lider PS-a Zoran Janković, za koga se takođe vezuje korupcionaški skandal, obećao da će podnijeti ostavku na mjesto šefa partije kada se izglasa vlada Bratušekove.

Ove četiri partije imaju 49 poslanika u parlamentu, a za izglasavanje vlade im je potrebno 46.

Ukoliko bude izabrana, Bratušek (42), koja je šest godina prije ulaska u parlament u decembru 2011. nadgledala budžet u ministarstvu finansija, biće prva žena na čelu slovenačke vlade. Imaće 15 dana da predloži svoj kabinet za koji će takođe biti potrebna podrška parlamentarne većine.

Nova vlada će morati da reformiše bankarski sistem, koji se bori sa sve većim brojem loših kredita, da poveća fleksibilnost tržišta rada, privatizuje neka državna preduzeća i vjerovatno podigne PDV kako bi smanjila budžetski jaz.

„Ovo (imenovanje nove premijerke) predstavlja korak naprijed u izbjegavanju traženja paketa spasa iz eurozone, ali će nova vlada uskoro morati da preduzme nove korake da bi prevazišla krizu“, ocijenila je Roglič.

Galerija