uticao "vatiliks"?

"Republika": Papa podnio ostavku zbog gej lobija

Pisanje „Republike“ najnovija je u nizu tvrdnji o postojanju gej mreže u Vatikanu
19 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 09:12h

Na odluku pape Benedikta XVI da se povuče barem djelimično je uticao izvještaj u kome se navodi da su različiti lobiji, uključujući gej lobi, vršili „neprikladan uticaj“ na unutrašnju politiku Svete stolice, objavila je rimska „Republika“.

Papin portparol nije želio da potvrdi, ali ni da negira ove navode.

List piše da je papa odluku o povlačenju donio 17. decembra – na dan kada je dobio dosije koji su sastavila trojica kardinala, angažovana da ispitaju takozvanu aferu „Vatiliks“.

Papin batler Paolo Gabrijele uhapšen je prošlog maja i optužen za krađu i curenje papine privatne korespondencije, koja opisuje Vatikan kao leglo intriga i unutrašnjih sukoba.

Dosije na 300 strana, podijeljen na dva dijela, nalazi se na sigurnom - u papinim odajama - i biće predat nasljedniku Benedikta XVI

Dosije na 300 strana, podijeljen na dva dijela, nalazi se na sigurnom - u papinim odajama - i biće predat nasljedniku Benedikta XVI, navodi se u članku.

Kardinali su u dosijeu opisali brojne frakcije, a među njima je i jedna čiji su članovi „ujedinjeni seksualnom orijentacijom“.

„Republika“ je citirala djelove u kojima se navodi da su pojedini vatikanski zvaničnici bili podvrgnuti „spoljnom uticaju“ od strane laika sa kojima su imali veze „zemaljske prirode“, što jasno aludira na ucjenjivanje.

U izvještaju se ističe da su različiti lobiji unutar Svete stolice stalno kršili šestu („ne kradi“) i sedmu zapovijest („ne vrši preljubu“).

Šesta se odnosi prije svega na Vatikansku banku, dok su seksualni prestupi povezani sa uticajem aktivnog gej lobija unutar Vatikana.

U dosijeu su identifikovana i mjesta susreta – vila izvan italijanske prijestonice, sauna u predgrađu Rima, salon za uljepšavanje u centru grada i rezidencija jednog nadbiskupa.

Još jedan italijanski list, „Korijere dela sera“, pisao je o ovom dosijeu ubrzo pošto je papa najavio povlačenje, opisujući njegov sadržaj kao „uznemirujući“.

Pisanje „Republike“ najnovija je u nizu tvrdnji o postojanju gej mreže u Vatikanu. Jedan visoki zvaničnik je suspendovan 2007. pošto je tajno usnimljen u seksualnoj predigri sa mlađim muškarcem.

Član uglednog crkvenog hora smijenjen je 2010. jer je pribavljao muške prostitutke. Jedan časopis je iste godine snimio sveštenike tokom seksualnih odnosa i prilikom posjeta gej klubovima.

Vatikan ne osuđuje homoseksualce, ali propovijeda da je gej seks neprirodan. Papa Benedikt XVI je zabranio seksualno aktivnim homoseksualcima da pohađaju bogoslovije.

Galerija

Preporučujemo za Vas