Predsjednik EP: Berluskoni je već vodio svoju zemlju u propast

"Na predstojećim izborima u pitanju je veliki ulog, uključujući i to da povjerenje koje je izgradio Mario Monti ne bude izgubljeno"
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2013. 11:38h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je danas Italijane da na izborima ne podrže bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Berluskoni je ranije uporedio Šulca sa čuvarom u koncentracionom logoru.

Šulc je posljednji u nizu italijanskih političara koji je izrazio strah od eventualnog povratka Berluskonija na političku scenu koji bi mogao da zaustavi reforme koje je Rim sproveo u vrijeme bivšeg premijera Marija Montija, koje su dovele do porasta povjerenja investitora u zoni eura.

"Silvio Berluskoni je već vodio Italiju u propast svojim neodgovornim ponašanjem u vladi i ličnim ispadima", izjavio je on za nemački dnevnik "Bild".

"Na predstojećim izborima u pitanju je veliki ulog, uključujući i to da povjerenje koje je izgradio Mario Monti ne bude izgubljeno. Ja sam uvjeren da će Italijani napraviti pravi izbor za svoju zemlju", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta.

Između Berluskonija i Šulca koga nazivaju "socijaldemokratom bez dlake na jeziku" teče "zla krv" još od 2003. godine kada je zbog serije upada i replika u Evropskom parlamentu Šulc izveo iz takta Berluskonija koji mu je ponudio ulogu kapoa u koncetracionom logoru.

To nije jedini problem koji Berluskoni ima sa njemačkim političarima. On je imao i niz gafova vezanih za njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Jednom prilikom se vulgarno izrazio o njenoj figuri, drugom prilikom je ostavio da ga čeka na samitu dok je ćaskao preko mobilnog telefona, a prije toga je tokom njene zvanične posjete Italiji sačekao skriven iza jednog kipa i iskočio pred nju vičući "ku-ku".

Galerija

Bonus video: